Емоционалната интелигентност

emotional-intelligence

Емоционалната интелигентност- за пръв път срещнах този израз преди няколко години и признавам, че тогава не разбирах напълно какво означава, а още по малко съзнавах важността на така нареченото EQ.

Всеки знае какво е коефициент на интелигентност и е чувал за високите точки на успели в различни области хора.  Но може ли една цифра да определи дали човек е умен или не? Съществува ли скала на успеха и математическа формула, която да го дефинира?

Не са малко примерите на личности, с огромни познания, много виско IQ и в същото време без работа или на ниско платена такава, недоволни от живота и света около себе си. Но как е възможно това, щом според скалата за умни и глупави, те би трябвало да са много успешни? Т.е няма как да не подложим на съмнение тези цифри и тестове или по скоро да разчупим представата си за това, кое определя дали някой е умен или не и кое го прави успял.

Тук идва на помощ емоционална интелигентност- звучи някак женско, все пак емоциите са запазена територия за жени и всяка от нас знае колко трудно е да запазим самообладание понякога, но ни се налага да се контролираме, защото това определя начинът по който ни приемат околните.

Но какво е това всъщност? И важно ли е? Ако следваме сухото определение- емоционалната интелигентност е „ умението да се възприемат, оценяват и управляват собствените емоции, както и да се използва емоционалната информация, за да бъдат ръководени чрез това мисленето и поведението“ Малко сложно звучи, нали?

Всъщност, ако трябва да го кажа по- просто, това са нашите емоции и техният контрол върху живота ни. Защото реално погледнато колкото и умен да е един човек, ако той не може да владее емоциите си или да ги използва по правилния начин, какво като е умен?

Много интересен факт е, че за пръв път това понятие се среща в ранните трудове на Чарлз Дарвин във връзка с важността на емоциите и тяхното изразяване, като предпоставка за оцеляването и адаптацията.

В началото на 20-ти век, изтъкнатият изследовател на Колумбийския университет- Торндайк- използва термина социална интелигентност, за да опише умението на хората да управляват и разбират останалите.

Постепенно идеите за неконгнитивния аспект на съзнанието набират повече последователи и се засягат в различни научни трудове.

IQ_vs_EQ

През 1975г. Хауърд Гарднър пише “Границите на ума”- там той говори за между- личностната интелигентност- като способност да разбираш вътрешния свят на другите хора и също така за и вътре-личностна интелигентност- като умението на човек да разбира себе си, мотивацията и чувствата си.

Следват много други изследователи на емоционалната интелигентност, като за първи път официално тя се споменава от Уейн Пейн в  “Изследване на емоцията: Развитието на емоционална интелигентност” през 1985г.

В днешно време ЕИ се е развила като част от съвременната наука и психология и се използва във всяка една сфера от човешкия живот, макар и да не го осъзнаваме в повечето случаи. Тя е главен инструмент за въздействие използван от лидери, бизнесмени, политици, психолози, учители, журналисти, медии- от всеки умеещ да я прилага.

Любопитен факт е, че експерти в областта на изкуствения интелект разработват иновативна програма за разбиране на емоциите на хората – „модел на изкуствена емоционална интелигентност“, която да се прилага в света на ИТ технологиите и модерният човек от бъдещето.

 Факти и факти.

Някой я наричат по- просто- интуиция, други- актъорско майсторство, трети- проблем… но всъщност емоциите са най- реалното и живо нещо, което ни определя като личностни, независимо от всичко и всички и колкото по- бързо ги приемем и разберем, че те не са ни враг, а добър приятел, то толкова по бързо ще повишим нашата емоционална интелигентност и респективно ще скъсим пътя до успеха, който е неизбежен, когато човек е в хармония със себе си и околните, а това означава да е в хармония с емоциите си.

Последните години знам колко е важна емоционалната интелигентност за мен самата и не, че я владея, съвсем не се справям, но владея себе си, защото знам, че няма нищо лошо да се поддам на това или онова чувство, стига да успявам да го разгранича и насоча във вярната посока.

Всеки човек е буря от емоции, но ние не трябва да се страхуваме от това, а да го впрегнем в една бясна колесница по пътя нагоре. Като измеренията на това „нагоре“ сами си го определяме- било то- кариера, семейство, деца, екскурзия или каквото поискаме. Трябва само да го пожелаем и да не се страхуваме, че може да сгрешим. Дори е добре да сгрешим поне няколко пъти, но да не спираме, никога да не спираме.  

В този свят на технологии и забързани хора, подчинени на цифри, които определят колко сме успешни, изразени в заплата, конски сили, IQ и какво ли още не, трябва да намерим пътят на истинския успех, който е победата над себе си. А победа над себе си, означава да се познаваме и приемаме, независимо от цифрите, но в хармония с емоциите си, защото те са това, което ни прави живи, истински и успешни!

emotional_intelligence

Добра насока дава книгата на д-р Тревис Бредбъри- “Емоционална интелигентност 2.0”, която обобщава качествата на хората, която я имат.  Тя представлява анализ от изследване на компанията Talent Smart, проведено сред 1 млн. души, като там са изведени типовете поведение, които издават високо ниво на EQ.

Ето кави са те: Богат емоционален речник, Интерес към хората,  Положителна нагласа към промени, Познаване на собствените слаби и силни страни, Разбиране на другите, Неуязвимост за обиди, Умението да се казва “не” (на себе си и на други), Балансирано отношение към грешките, Умението да даваме,  Умение за абстрахиране,  Неутрализиране на вредните хора, Контролиране на амбициите, Позитивизъм, Самооценка.

Това е като списък с вълшебни думи, чието овладяване и материализиране в живота ни, ще успява да ни качва с по едно стъпало нагоре. Успех на всички по пътя, аз имам да повървя още доста.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s