Един живот или няколко

Тя отвори очи и леко се стресна. Беше заспала на удобното кресло. Усети аромат на кафе, от отворения прозорец- натрапчиво и приятно галещ сетивата и.

Протегна се лениво. Днес не бързаше- имаше почивен ден и беше решила да му се отдаде напълно. Отдавна жадуваше за малко спокойствие и време само за себе си с книга в ръка.

Живееше сама в кокетно малко жилище, с красива гледка, над популярно кафене. Имаше прекрасно южно изложение, тераса пълна с цветя и един рошав котарак, който я обожаваше. Обичаше да се събужда, погалена от лъчите на слънцето и да се усмихва на новия ден.

Тя имаше подреден живот с ясни правила и много си го обичаше. Интересна работа, приятели, хобита- за нея можеше да се каже, че е от онази категория жени, които наричат млади и успели.

Нямаше оплаквания от живота си, чувстваше се отлично в кожата си, знаеше какво иска и как да го постигне- пълна хармония.

Единственото, което я вълнуваше и малко смущаваше почивката и беше крайният срок на проекта по който работеше, както и дали да си купи синята чанта, която толкова хареса, но щеше да мисли за това утре, днес почиваше.

*****

Тя отвори очи и леко се стресна- бебето плачеше. Стана бързо, за да се погрижи за тримесечния си син. Гушна го нежно, залюля го и му запя- само така се успокояваше.

С първото дете беше по- лесно, защото не плачеше толкова и не проявяваше характер, но този малкият я побъркваше. Търпение…трябваше да бъде търпелива. Да си майка е призвание, мисия в живота на всяка жена…

Всъщност второто бебе дойде малко непланирано. Скоро беше свършило майчинството с първото и дете и няколко месеца дори опитваше да си намери работа, но за съжаление, само като чуеха, че е майка, много бързо намираха причина да не я назначат, независимо от образованието и стажът преди това…

Но така е трябвало явно, защото скоро забременя и в това видя някакво спасение от ситуацията, а и искаше да се чувства полезна. Вече майка на две деца- усещаше, че има два пъти повече отговорности, но и се чувстваше два пъти по значима като реализиран човек. Чувстваше се щастлива и пълноценна. Тя обичаше живота си.

А и малката разлика на децата беше добър вариант предвид това, че щеше да ползва всичко купено за първото дете, още не беше забравила недоспиването и грижите, а и толкова много обичаше бебешкия смях и малките ръчички около врата си.

Леко задряма, докато го люлееше. Малкият изпищя и тя отнова се сепна- запя му…

******

Тя отвори очи и леко се стресна. Чу високоговорителят на летището да съобщава за предстоящите полети. Погледна си часовника и се успокои- имаше още час.

Връщаше се от командировка и нямаше търпение да се добере до удобната си възглавница у дома. Прекара две чудесни седмици на служебен семинар, запозна се с много интересни хора, обиколи всички музеи, галерии и забележителности- времето и беше запълнено повече от пълноценно и ползотворно. Беше заредена с нови идеи, които смяташе още първия работен ден да предложи на съвещанието.

Малко и липсваха децата, но те вече бяха достатъчно големи да се оправят сами, трябваше да спре да ги надзирава така неотлъчно и знаеше че трябва да ги пусне вече от зоркия майчински контрол.

Учеше се отново да се радва на свободното време, което беше позгубила, в годините, когато растяха, но сега си припомняше с лекота за всички онези отложени хобита и места за посещаване и не смогваше да направи всичко набелязано.

Отношенията и със съпруга и бяха поели в една нова посока, която я караше да се усмихва засрамено.. Нов етап- харесваше и. Тя си обичаше живота и не го заменяше с никой друг.

Пак заспа, имаше още малко време.

*****

http://www.lifebites.bg/predi-sled-decata/

Анна Палазова

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s