Предсказания и бъдеще, или пък не?!

image

Вие ходите ли по гледачки? Колко пъти сте си правили хороскоп, а проверявате ли си сънищата какво означават?

Защо го правим? Защо така отчаяно искаме да знаем какво ще ни се случи? Ако просто изчакаме, животът ще ни поднесе каквото е приготвил или каквото сами сме си надробили.

Всички предсказания- истински или измислени, могат само да ни тласнат в грешна посока и така наистина да ни повлияят подсъзнателно, което е много опасно. Човек е способен да се програмира за добро или лошо- защото ние определяме бъдещето си, чрез своите мисли. Ако вярваме, че ще се разболеем- разболяваме се, ако мислим, че ще победим- побеждаваме- силата на самовнушението е силно оръжие от арсенала на природата.

Често четем хороскопи и чакаме с ужас ретроградния Меркурии или Кървавата Луна. Има толкова суеверни хора, които не мръдват и сантиметър, ако според нумерологията днес не е техният ден или сънищата им са били страшни. Ако трябва да сме честни- колко пъти се е случвало нещо лошо и колко пъти сме се стресирали напразно?

Някой си имат персонален ясновидец да ги напътства, други разчитат на професионални астролози или пускат смс на поредния телевизионен гуру по темата.

В кралския двор на всички култури и цивилизации, длъжността на гадателя или шамана се е ползвала с голяма почит.

Още в древността се е ценяла мъдростта на оракула, бил ли е обаче той толкова мъдър?maxresdefaultУбивали кучета, по чийто вътрешности се е определял изходът на битката, пренасяли са се хора в жертва, за да има богата реколта, вграждала се девойка в основите на строежа, ядели са детски сърца за благополучие, а дори и днес в 21 век в Африка още смятат, че крайник от албинос носи късмет и се осакатяват и продават невинни деца!

Убити са хиляди хора, заради нечия вяра, за омилостивяване на богове, от глупост или суеверие!

Само и само, за да знаем, какво следва и за да се предпазим от беди, се оставяме да ни водят за носа, хора, които използват доверието и наивността на другите, за да печелят на техен гръб.

Човешка слабост ли е стремежът да се види какво ни чака и какво е било? Може би е някаква мания за контрол, защото знанието все пак е власт?

Годините история са показали, че съществуват истински феномени оставили имената си във времето, чийто предсказания могат да ни смразят кръвта и днес. Страшни разкази за войни, за кървав Апокалипсис и всякакви ужасии са интересно четиво за търсачите на паранормалното. Филмите за Нострадамус, Ванга, Едгар Кейси разделят мненията в различни посоки, но дори и най- заклетите атеисти се замислят- ами ако е вярно?

Писателите като Жул Верн или Айзък Азимов, са описали с учудваща точност фрагменти от настоящия свят в своите художествени романи и не може да не се замислим, дали въображението им не е почерпило знания от тайните кътчета на Вселената или просто са можели да виждат малко повече от другите?

Има толкова много загадки и мистерии, които провокират писатели и сценаристи да рисуват минало, настояще и бъдеще извън границите на видимото. Твърде ограничено би било да отричаме, това което не разбираме и да вярваме само във физическото измерение на реалността.

Разбира се, че светът е много повече от очевидното, а за невидимото можем да предполагаме, да се доверяваме на хора, които са се доказали като феномени или да си изградим наша представа за онова отвъд възприятията ни.

Някаква мистична притегателност има в знанието- какво ще ти се случи –  някои хора така си създават фалшива сигурност, че контролират ситуацията, други биват тласкани към предубеденост и обреченост…

Човеците са жадни за знание, аз самата не спирам да чета за древни цивилизации- умеещи да четат по звездите, за пирамиди- построени от гости от други светове, за загадки от миналото, но свързани с бъдещето. Сякаш някаква вътрешна сила ме кара да уча, да търся и да намирам новото.

Тук науката би се изказала, че това е част от стремежа на вида да оцелее, все пак, ако знаем какво ни чака добро или лошо- ще можем и да го посрещнем.

Информацията, базирана на дългогодишни проувания е създала определени модели, които с невероятна точност могат да кажат какво следва. И все пак? Искаме отговорите на всички тайни, макар че с това любопитство създаваме повече беди на себе си, на природата, на живота си.

А можеше да е толкова по хубаво, ако просто се наслаждавахме на настоящето, защото докато влагаме неистови усили да разберем какво следва, можем да си пропуснем живота.

Нека изследваме света, в който живеем, но с уважение и респект към живота, хората и планетата. А истината, както казват е някъде там.

http://goo.gl/UJnbkL

Още от мистериите на вселената

 

 

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s