Жената фараон Хатшепсут- „най великата сред дамите“

screenshot-drive.google.com 2016-04-15 09-38-22

Всички сме чували за великата Клеопатра и нейния вълнуващ живот, знаем и за красивата Нефертити, но ако се замислим – за колко още жени владетелки ще се сетим? Историята познава стотици мъже, прославени с делата си, а жените се броят на пръсти и не защото във времето не е имало достойни и умни представителки на нашия пол, а защото мъжкият свят не ги е пускал на повърхността.

Знаете ли коя е Хатшеспут, знаете ли, че тя е била фараон на Египет и е управлявала 22 години тази огромна империя? Аз скоро се сблъсках с името и, и бях възхитена от това, което научих и леко разочарована от себе си- защо не знам нищо за нея?

Пленяваща е нейната история и смятам, че е задължително да ви пренеса в мистичния древен Египет, където под тоновете пясък се е родила легендата за Царицата.

Сякаш още с кръщението си Хатшеспут е предопределена за величие. Името и означава- “най-великата сред дамите”. Тя се ражда в семейството на  фараон Тутмос I, в началото на XV век пр.Хр.  и едва ли някой е можел и да си помисли, че името на това момиче ще се носи хиляди години в историята и ще бележи пътя на велика личност.

Историята гласи, че самият Бог Амон Ра приел образа на фараона, за да бъде зачената Хашетспут. Малката принцеса пораснала под грижите на вещи учители и била обучавана в правила определящи я като крехка жена, която трябвало да се подчинява на своя господар, но явно съдбата имала друго намерение.

Едва на 15 години, Хатшепсут губи баща си и като законна наследница пред нея се отваря един свят, за който тепърва трябвало да учи. В името на традициите обаче, била омъжена за своя полу- брат-Тутмос II- дете на баща и от негова любовница, чийто пол му давал преимущество, а с бракът им се създавал стабилен съюз. Тя приела ролята си на Царица и получила титлите-„Божествена съпруга” („Съпруга на Амон”) и „Велика царска съпруга”. И тъкмо, когато мислела, че това ще бъде нейния път, нещо се променило и преобърнало каляската на съдбата и.

Мъжът и починал твърде млад от сърдечни проблеми и оставил съпругата си с невръстната им дъщеря сами срещи тълпа злонамерени придворни. Изведнъж от ролята на добрата съпруга Хатшеспут трябвало да се преобрази напълно, ако не искала да бъде прегазена от мъжкия свят.

Фараонът имал син от своя държанка и се налагало Царицата да действа решително. За втори път щяла да бъде изместена от трона, само защото не била мъж.  Опряла се на свои верни хора като везира и върховния жрец, които служели на нейния баща и взела инициативата в свои ръце. Тя оженила на бързо малкия Тутмос III за дъщеря си Неферура и така в качеството си на регент на принца, поела контрола над държавата.

За египетските жреци и съветници, това било трудно за преглъщане, макар в онези смутни време да имало и други жени владетелки- за Египет управляван от фараони- синове на Богове- било почти немислимо да имат жена начело.

Хашетспут обаче с твърда воля и много упоритост щяла да им докаже, че е способен владетел. Тя можела да отрови малкия фараон, следвайки жестоките традиции на епохата си, но била мъдра  жена с чест и знаела, че ще бъде по лесно да управлява, ако започне не с кръв и смърт, а с добро.

Хатшепсут сяда на трона на силно царство, чиято стабилност трябвало да запази. През първите 7 години от своето управление тя се задоволява с това да бъде регент и на различни паметници е изобразена с малкия фараон. В един момент обаче, изучавайки тънкостите на държавничеството, решава да бъде по дръзка и се провъзгласява за фараон на цял Египет. Все пак в нейните вени течала чиста царска и божествена кръв, а Тутмос III , макар и мъж бил сина на любовница и незаконнороден. За жреците, това имало значение и колкото и да не били съгласни жена да ги ръководи, по позорно било потъпкването на боговете.

Какво ли е минавала през главата на тази крехка и красива  жена, която е трябвало да учи два пъти повече от другите, да бъде два пъти по добра, и поне с два хода напред, само защото не била родена с правилния пол.

Фараонката била решена да спечели любовта на хората и уважението на собствените си придворни. Като умела, умна и находчива жена тя използвала чара си и успяла да постигне разбирателство с жреците. Дори се обличала като мъж, така показвала, че уважава символите на тяхната власт-слагала царска туника, кобра на челото, фалшива брада, дори- немес – раираното покривало за глава на фараоните.

Започнала кампания, с която искала да покаже на народа, че не само не е по лоша, а можела да е много по способна от другите владетели.

Стартирало строителсво – в Карнак са издигнати храмове и дворци, два от най- големите обелиски в Египет са нейно дело, а единият се извисява гордо и днес. Намерени са надписи върху стените на храма в Луксор- на западния бряг на Нил, където се разказва за Хатшепсут- божественото дете на Амон Ра. 

От други надписи става явно, че царицата искрено се е притеснявала дали животът и ще остави следа- “Ето сърцето ми се разкъсва между там и обратно, мислейки, какво ще кажат хората, онези, които видят паметниците, от мен сътворени, след години и ще говорят за това, което съм свършила… Не казвай, че това е похвала, но кажи: “Колко и подхожда това на нейно величество Хатшепсут, колко е достойно за нейния баща бог Амон!”.4

Приказният Даир- Ел-Бахри– комплекс от древно- египетски гробници и днес е запазил великолепието си- строен е 15 години, отвъд долината на Царете, той е най- внушителния монумент в Западна Тива- неговите стени разказват за великите дела на царицата, за историята и традициите на хората от онази епоха, както и служат за прослава на Анубис, Хатор, Амон Ра, Озирис.

Верен помощник за тези мащабни начинания бил  главният архитект Сенмут, за който има слухове, че бил неин любовник, дали е така може да гадаем, но е факт, че с негова помощ Хатшепсут оставила на Египет и поколенията приказни произведения на изкуството. Царицата му  е доверила възпитанието на дъщеря си и му позволила да има своя гробница в предния двор на храма- където са открити уникални звездни карти и диаграма на зодиака. Какво се с случило между тях не се знае, но въображението ми рисува красива любовна история.

Жената фараон не се страхувала да се изправи начело и на армията.  Тя оглавявала военни походи към Палестина, Синайския полуостров и Южна Сирия. Успява да възстанови и развие търговски мрежи, които били засегнати от окупацията на хиксосите, с които тя се справила.

Организирала  експедиция с флота от пет кораба до мистичната страна Пунт- близо до днешна Сомалия, от където били докарани приказни богатства.        

Целта била да се набавят екзотични растения, злато и слонова кост. Пътешествениците се върнали с тамян, абанос, кожи и скъпоценности- всичко, което би било подходящо за дъщерята на боговете. По късно следват още две експедиции до Билбос и Синай, както и се говори за военна кампания в Нубия, завършила с успех за царицата, но за жалост твърде малко се знае за подробностите…

Почти 22 години Хатшетспут управлява достойно и нито веднъж не навредила на Тутмос III, който растял като образован и целеустремен бъдещ фараон. Има слухове за опити той да и се противопостави, дори се говори, че по негова вина умира Неферура- дъщерята на Хатшетспут и двама от съветниците и, но това остава размито в сенките на миналото. Факт е, че той заел престола едва след смъртта на царицата, а междувременно бил част от управлението на държавата.

През 2007 година е идентифицирана 3000 годишната мумия на Хашетспут и се установява, че вероятно е починала от естествена смърт между 50 и 60 годишна възраст.

Има толкова много неизвестни от живота на тази интересна жена. Няма съмнение обаче, че е била умна, амбициозна, целеустремена и с много силна воля.

След нейната смърт Тутмос III най- сетне стъпва на трона и под въздействието на злонамерени съветници се заема да заличава всички следи от Хатшеспут. Дали е било за отмъщение или от страх, че тя ще бъде запомнена като по добра от него, не става ясно. Той се опитва по всякакъв начина да я заличи, но отпечатъкът оставен от нея е твърде значим, за да може с лека ръка да се забрави.

Мъжкият свят не допускал, че жена може да бъде достоен противник, макар и примерите да говорят за обратното. Крале, царе, императори, фараони- зад всеки е имало по една нежна ръка, която да насочва кормилото, макар и в сянка.

В огромен процент от случаите, зад победите на мъжете стоели женски саможертви, умели съвети и напътствия от майката, съпругата, любовницата или дъщерята.

Цели държави са управлявани от спалнята и умната жена е трябвало да убеди мъжа си, че това е неговата воля, а тя само трябвало да шепне в ухото му и да прегазва враговете с усмивка.

Хашетспут е била явление, тя успява да засенчи мъжете около себе си и да наложи един успешен модел на управление 22 години. Поела короната на  крехка възраст, с много упоритост и воля, тя постига невъзможното- побеждава мъжете в собствена им игра и то с лекота и достойнство.

Звучи като някаква приказка, от друг свят. Не ми се мисли, ако сегашните разглезени хора трябва за малко да се пренесем през пясъците на времето и да застанем на мястото на тези строители на вечността.

За мен е чест, че се докоснах до живота на “най- великата сред дамите”.

Вижте историята на истинската императрица на Китай

 

Hatshepsut

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s