Ги Лалиберте и Циркът на Слънцето

main_2705_56a6d88b41926

Малките момчета си мечтаят да летят в Kосмоса, да имат безброй играчки и винаги да се забавляват като на цирк. По големите момчета искат да има най- красивите жени, да карат колите от Формула 1, да обикалят света за забавление и да летят в свой самолет.

Има един човек, който е сбъднал тези мечти и не спира да си търси нови цели за покоряване- това е Ги Лалиберте.

Cirque Du Soleil” е мечтата на уличен музикант, който свири на акордеон и гълта огън, за да радва тълпата. Но когато човек вярва в себе си до лудост, то няма недостижими мечти. За стъпките от улицата до милиардите в банковата сметка- това е историята на Ги Лалиберте – живот- наръчник на оптимиста.

На 02.09.1959г. в Квебек, Канада се ражда Ги- баща му е директор в алуминиева компания, но акордеонист по душа, а майка му е козметичка, която пее. Близки разказват, че у дома им винаги било весело, имало гости и много смях.

Още от дете Ги демонстрира висок интелект спрямо връстниците си, макар че училището не му било особено интересно. Повече го привличат спортът и музиката. Бил запален по бойните изкуства, ходи на хокей и пее в няколко хора, а в свободното си време прави домашни представления на които винаги се превръща в център на вниманието.

Лидер от малък, той често води спорове. Бил мило момче, но ако мислел, че някой се заяжда с него, влизал в битка без страх.

Първите си по осезаеми влечения към шоубизнеса той усеща, когато е в гимназията, където организира съученици да правят шоу програми, само за да съберат пари и да отидат в Ню Орлиънс на музикален концерт.

След гимназията се включва във фолклорна група, където свири на хармони0_65653_37de4a95_Lка и акордеон. Пътува на стоп  и изнася представления на улицата. Заобиколен от акробати, огнегълтачи, артисти- в Ги се заражда една страст, която го поглъща.

Решава да си опита късмета в Европа и с по малко от 1000 долара пристига в Лондон. Първата си нощ я прекарва на пейка в парка, за да пести малкото пари които има. Скоро разбрал, че лошият му английски е голяма пречка и хваща ферибот за Париж, но и там шансът не бил на негова страна. Oпитът обаче, който придобива като уличен артист, го кара да вярва още по силно в мечтите си и следващата стъпка била с печалбата от Европа да стигне до Хавай. Там се влюбва в слънцето на този екзотичен рай, на което по късно кръщава цирка.

В края на лятото се връща в Квебек изпълнен с нова енергия. Вече знае какво ще е бъдещето му.

На 22г. прави собствено представление като част от цирков фестивал, което е първата стъпка към големия бизнес.

През 1984г.  Квебек празнува 450-години от откриването на Канада и се търси ново шоу за програмата. Ги се озовава на точното място в точното време. Той представя на организаторите концепцията за един различен спектакъл, който включва циркови версии от различни култури в улични изпълнения. Идеята му е приветствана като гениална.

Началото не е лесно, защото трябва да намери хора,които да инвестират в начинанието му. Изключително обаятелен Лалиберте убеждава цялата местна общественост да го подкрепи. След дълго ходене от врата на врата, успява да издейства първата субсидия с която се поставя началото на Цирк дъо Солей.

На 16 юни 1984 се състой първото му официално представление.

Лалиберте пратил тълпа клоуни и акробати да обикалят красивия район Гаспе в Квебек, като викат- “Циркът пристигна!”

Както се казва- след това всичко е история.383361386

Канада е покорена, а Холивуд е новата мечта. Ги знае, че транспортирането на цирка до Лос Анджелис ще да струва спечеленото до момента, но той твърдо вярва, че ако иска да превземе светът, не трябва да играе на сигурно, а да рискува. След успешна рекламна стратегия става сензация и не само, че възстановява загубите, но има печалба и огромен отзвук. На представленията идва целият холивудски елит.

Следва Ню Йорк- отново голям скок и последващ грандиозен успех.

Трудна цел е Лас Вегас, където се оказва сложно да пробиеш, особено ако настъпваш най- големите играчи по кокалчетата. Но след не малко лавирания и преговори сключва сделка със Стив Уин- магнат- собственик на хотели и казина и така Цирк дъо Солей подписва десет годишен договор за представления в града на греха…guy_laliberte.top

Днес „Cirque Du Soleil” е в целия свят. Играят в стотици градове и са следвани от милиони фенове.

Периоди на трудности, на борби и тежки решения, не са липсвали, но нито за момент Ги не се съмнява в успеха си и се превръща в легенда. Става модерно да си в компанията му. Знаменитости и бизнесмени се допитват до канадеца за всичко, което ги вълнува, като откриват в негово лице ерудиран и начетен събеседник със смели идеи.

В личния си живот не обича да натиска спирачката и не зачита правила. Следва свой собствен морал и личен кодекс.

Пороците му биха засрамили дори и Вълкът от Уолстрийт, а блясъкът на партитата му е достоен за великия Гетсби. Историите за наркотици, денонощни купони, скъп алкохол, платен секс и лъскави красавици го следват като сянка.

Жените са една от най- големите му слабости. В редиците на дамите минали преизтеглен файлз леглото му са модели и актриси от световна величина. Има дълга връзка с бразилката Рейза Морейра, която му е родила три деца, но отношенията им са като експлозив и редовно са на върха на всички клюкарски сайтове със скандалите и изневерите си. Следващата жена родила две деца на Ги е моделът Клаудиа Барила, но тя също не остава за дълго с него. Върволицата от жени е голяма.

Въпреки лековатото си отношение към любовта, за приятелите си, Лалиберте е човек на който може да се разчита. Всички разказват как не жали средства за хората, които цени и че е в състояние да похарчи милиони, за да направи щастлив близък човек.

А по отношение на парите смело следва максимата- “колкото повече- толкова повече”– както за печеленето им така и за губенето им.LaliberteDrop

Амбицията на Ги граничи с лудост. Той е краен във всичко и за него понятието “малко” не съществува. И сякаш е съвсем нормално хобито му да е хазартът.

Покрай шоуто в Лас Вегас той се увлича по покер турнирите и участва в някои от световно известните състезания за професионалисти и аматъори и като губи и печели огромни суми като на шега 

     През септември 2009г. той отива на 12 дневна разходка в Космоса срещу сумата от 35 милиона долара и защо не, след като може да си го позволи!

Разбира се има и не малко врагове в лицето на бизнес партнъори, бивши жени и разочаровани служители. Разказват се истории за ужасните условия в които е трябвало да работят артистите в цирка, недоволни любовници издават лични и служебни тайни. Но това е неизбежно, когато си на върха, а кое е истина и кое лъжа може само да гадаем.

imagesКомпанията се справя отлично през годините на криза за световната икономика. Възползвайки се от бранда си минава през всякакви бизнес начинания- като мърчандайзинг, лицензиране на продукти, предлагане на развлекателни услуги, филми, дори компютърни игри и какво ли още не.

От 2000 г. приходите нарастват средно с 15% на година, за да стигнат 1 млрд. долара през 2011г. при печалба от 250 млн. долара, според самия Лалиберте.

По данни на Форбс състоянието му наброява 2,5 млрд долара.

Много труд и упоритост, безумна вяра, краен риск- това е формулата за успеха.

Той вярва, че щом имаш трябва и да даваш, за това се включва в различни благотворителни каузи по света и дарява милиони. Говори се, че една трета от завещанието му е предвидена за такива цели.

През 2015г. Ги пак с размах слага краят на една ера и началото за следващото приключение. Той започва преговори по сделка за продажбата на компанията за 1.5 млрд. долара на консорциум от американски и китайски компании и я финализира.

Остава главен творчески консултант на цирка и запазва правото централата да е в Монреал като 10% от акциите и място в борда на директорите остават в ръцете му.

И всичко това е малка част от живота на Ги Лалиберте. Дори не смея да си помисля какво още ще направи човек с такова мислене, но чакам с нетърпение да разбера.

http://goo.gl/HOQfLz

 

Advertisements

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s