THE CENTER

12049343_1039831672717705_6153218772020431119_n

 

The Center – едва ли има човек, занимавал се с танци в България, който да не е чувал това име. Ако кажем, че е просто школа за танцуване ще е твърде малко. The Center e училище за живота.

Храм за своите последователи и зона за бягство към друго измерение.

Спомням си първия път, когато влязох в залата. Озовах се пред артистична сцена, звучеше силна музика и се чуваше смях. Това което съм запомнила от онзи момент беше масата с книги в коридора и място наречено- “кът за учене”. Питах какво е това и ми обясниха, че всички ученици на The Center четат книги и си имат маса за размяна, а кътчето за учене било задължително. Стори ми се странно тогава, но много скоро разбрах какво значение се отдава на образованието в The Center.

Цялостната политика на ТС е насочена към това колко е важно децата да учат, да тренират и да живеят здравословно.

_DSC0717

Едно от най- силните им представления “Вяра 509” е посветено на Вапцаров, сега работят върху късометражен филм по произведение на Робърт Бърнс, както и подготвят поредното си участие в “България търси талант” по операта “Кармина Бурана”. И това са само малка част от нещата, с които се занимават и които звучат безкрайно далеч от стандартната представа за хората от хип- хоп средите.

Имам честта да бъда сред тези усмихнати и позитивни личности и мога от собствен опит да потвърдя, че всеки нов човек там се чувства като у дома си. Учениците им са на възраст между 4 и 44 години, а това е уникално. Аз лично го наричам моето място за психотерапия след дълъг работен ден, а за децата и тийнейджърите е като оазис, от който не искат да си тръгват.

Но кои са хората зад The Center:

Goosh (основател)– човекът, който създава The Center– още от дете той е увлечен по танците. Първите си хореографии създава в двора на стара сграда, под звуците на презаписана касетка.

Част е от така нареченIMG_3241ата първа рапърска вълна и има своя хип-хоп група. С времето разбира, че танците са неговото призвание. Работи в чужбина в различни артистични програми и има възможност да учи от най добрите хореографи в света. Връща се в България с идеята да преподава.

Започнал е с една ученичка, за да стигне до днес, когато ТС е в много български градове и има хиляди последователи.

Самият Гоош е човек с железни навици- за него спортът и дисциплината са начин на живот. Свикнали сме да мислим, че последователите на хип- хоп културата си лягат в ранни зори, обикалят по купони и живеят за мига, но тук случаят е съвсем различен. Гоош става всяка сутрин в 5 часа, занимава се с йога, медитация и различни упражнеgoosh 123ния за духа и тялото. Той е от хората, които винаги биха предпочели книгата пред телевизията и на това се старае да учи своите ученици.

Той е танцъор, хореограф, режисъор, оператор, сценограф, а може би най- важната му титла е приятел. Всеки от учениците му уважава учителя с добрата усмивка и знае, че в негово лице ще получи мъдър съвет като няма да бъде спестена градивната критика на Мастъра. Сам снима и монтира видеата на танцъорите, като самият той не спира да учи нови неща всеки ден.

Сега Гоош е подел инициатива, която се казва “Учи ми се”, като идеята е училището да се пренесе в танците- нещо, за което тепърва ще чуваме.

Победите и медалите му от състезания в България и чужбина са толкова много, че се е отказал да ги брои.

                           

Ивайло Иванов (мениджъивайло ивановр)- за него важи максимата, че бивши танцъори няма.  Дори когато кецовете  са заменени с елегантни обувки, а танцовият дуел се е пренесъл от залата в офиса, основната му грижа е The Center.

Юрист по образование, неговата задача е да знае всичко за света на танците и шоубизнеса, за да може да представлява интересите на училището по най- добрия начин.

Ел (Варна- хореограф)The Queen– момичето с Ел(2)най- сините очи- децата, които работят с нея я обожават.  Тя самата е в залата от 17 годишна, има уникална енергия и винаги успява да зарази всички с позитивизма си. Работи с танцъори на различна възраст и за всички тях е кумир и пример за подражание. Участва три пъти в “България търси талант”, където с отбори стига до финала, има множество награди и международни участия. Каквото и да се каже за таланта и енергията на Ел, ще е малко. Обича българската литература, тирамису и тихите моменти на плажа.

Ел(3)

Ив (Варна- хореограф)– хореограф с душа на русалка, винаги усмихната и мила. Тя е педагог по образование и танцъор по призвание-  работи с най – малките на възраст от 04г. до 09г., и води клас в така модерния стил High hills– танци на високи токчета. Обича да шофира, да пише и да си сменя цвета на косата.

Габи (Варна- хореограф)– слънчевото момиче на екипа, което винаги ще ви разсмее. Оригинална, различна и смела в хореографиите си. Емоционална и артистична, с душа на дете, тя пренася тези свои качества на сцената и пред камерата с лекота. Може да измайстори всичко, което реши с подръчни материали и да го превърне в изкуство.

Габи

                                                                                                         

   Боби (Варна- хореограф)– танцъорът с най- бързите крака.    Мъжко момче, сериозен, замислен и безкрайно талантлив- това е Боби. Rap, Trap, House и Chicago- footwork са му специалитети. Негово танцово видео има над 2 млн. гледания в YouTube. Един инженер в обувките на хореограф.

Иван- Каята (Варна- хореограф)–  Каятапреподава b- boying и breakdance– като задължително условие за учениците му е да влизат в час с тетрадка- да, точно така- с тетрадка, защото танцът е много повече от това да повтаряш механично едно движение.Снимките му или са надолу с главата или някъде във въздуха. Но щом можеш да летиш, за какво ти е да стоиш.

Ради и Оли (Варна и София- хореографи)–  танцъорки, влюбени в хобито си и превърнали го в професия. Последното им видео беше качено в страницата на Missy Elliott, а сега подготвят малките си ученички за финалите на “България търси талант”

Ради и Оли.jpg

Stefi

Стефи (София- хореограф)– борбена, силна, сериозна. Девизът и е – “Всичко е възможно, невъзможното просто отнема повече време” и точно на това учи своите ученици.

Stefi i Simona

Simona

          Симона (София- хореограф)– модерно момиче, което действа с размах. Достойно представила се на световно първенство по хип- хоп танци в Лас Вегас, сега пренася уменията си в своите хореографии.

Кали

Кали (Пловдив- хореограф)- част от редиците на The Center от самото начало, млада майка, фотограф- любител с много интереси. Нейна специалност са  лиричните и чувствени хореографии, с които ви потапя в друг свят.

Йо

Йо (Русе- хореограф)– красива, атлетична, стриктна, със сериозната професия главен счетоводител, умело балансираща между света на цифрите и танците. Тя вярва, че точността и дисциплината са в основата на успеха и умело показва това в хореографиите си.

                                                          Милица                               Милица (Велико Търново- хореограф)– човек на изкуството, художник, творец, авантюрист- все неща които намират израз в танца. Момиче, което сваля кецовете за хип-хоп и ги заменя с балетни палци, а тях пък замества с боксови ръкавици.                                                

_DSC0280

Това е The Center- школа с 14- годишни традиции и хиляди ученици от цялата страна.

Имат 37 златни медала, 35 сребърни, 30 бронзови, 20 купи от всички възможни състезания.

1-во място през 2007 на Stree10658670_274238306109147_7736472395731334855_ot Dance турнир в Белгия; 3-то място в Италия- на Hip- Hop битка; 5- то място на световното първенство в Бремен и още и още…

Те са участвали в почти всички телевизионни формати като – България търси талант, Танцувай с мен, Dancing stars, ВИП денс,Х- фактор, И аз го мога, Гласът на България и др.

Редовно ходят на танцови лагери по света, за да са в крак с новостите и не спират да се снимат в модерни клипове.2010 (5)

Работят със световно известни професионалисти, сред,
които са хореографите на Justin Timberlake, Robbie Williams, Michael Jackson, Beyonce, Rihanna, Pink, Ciara и т.н.

Каята(2)

ТС си партнират с почти всички български изпълнители като Криско, Графа, 100 Кила, Били Хлаето, Дивна, Ice Cream, Мишо Шамара, Михаела Филева, Мария Илиева, Лора Каражова, Ангел и Мойсей, Румънеца и Енчев, Сантра, Теди Кацарова, Лилана, Нора, Групата, Бон- Бон- май трябва да спра, защото има още много за изброяване.

10170854_232585893607722_5353611752333432881_n

The Center често застава зад каузи на хора в неравностойно положение. Имат кампании за борба с наркотиците, тютюнопушенето и насилието сред подрастващите.

Работата им с децата e най- важна. Като духовен ментор Гоош държи да се говори честно и открито с младежите на теми касаещи тяхното сексуално възпитание, за да се научат по правилният начин на уважение към другия пол.

Изкушенията пред днешните тийнейджъри са много и за това е важно да се намери правилният подход, за да бъдат наясно те с рисковете на живота.

Част от методологията на работа на училището е в откритите разговори и дискусии по неудобни теми. Много често решаването на един проблем се крие в директния сблъсък с него- така че вместо да игнорират трудните въпроси те се стараят да са честни и готови с отговорите, поднесени на разбираем за хлапетата език.

252818_217780934922787_6278369_n

Енергията на музиката тече във вените на всички, които сa “дъсентъри”

Да си част от The Center е религия, призвание, кауза.

Всеки, които се е докоснал до тях, не може просто да си тръгне, а винаги носи част от танца и неговата лудост в сърцето си.

http://goo.gl/sz9yUe

3 Comments Add yours

Leave a comment