Агата Кристи- Кралицата на криминалните романи

Мис Марпъл и Еркюл Поаро- като чуя тези две имена и за секунди се пренасям в голямо лондонско имение, сред зелени градини, някъде преди около 100 години. Виждам маса за чай сервиран в красив порцеланов сервиз и елегантни дами говорещи разпалено за убийството на градинаря и любовницата на лорда. Едното било разплетено за нула време от мила стара дама, а другото от прилежно сресан детектив с лъснати обувки.

Това е светът на Агата Кристи.

Агата Мeри Клариса Кристи е една от най- успешните авторки на криминални романи. Преведена е на 103 езика и е част от Рекордите на Гинес- за най- продаван автор на художествена литература за всички времена. Има тираж над 2 млрд книги.

Родена е на 15.09.1890г. в гр. Торбей, Англия. Има щастливо детство помрачено от смъртта на баща и. Израства със сестра и любяща майка, с която още като дете посещава Египет, без да знае, че бъдещето и ще е свързано с тази част на света.

Ag

Като момиче работи като помощник- фармацефт в местната аптека. За кратко учи пеене в Париж, но започва Първата световна война и става сестра- доброволец. На сред разгара на войната среща красивия пилот от Кралския корпус Арчибалд Кристи и съдбата я кара да вярва, че това е мъжът на живота и. През 1914 тя се омъжва за него. Следвайки любимия прекарва Първата световна война във Франция.

Агата ражда дъщеря, войната свърша, изглежда сякаш животът и се подрежда. Вече е публикувала два романа и името и все по често започва да се споменава, редом с големите в жанра. Всичко изглежда перфектно до 1926г., когато писателката изчезва мистериозно за 11 дни.

Малко преди това събитие, умира майка и, внезапно разбира за изневярата на мъжа си, който иска развод. Агата претърпява вътрешен срив. Поглежда спящата си дъщеря и излиза от дома си в тъмната нощ.

По късно намират колата и край пътя с всичките и документи. Започва издирване, полицията смята че може да е убита от мъжа си. Търсят я 15 000 доброволци. Тя вече е известна писателка с много почитатели и случаят става много популярен. Включва се хеликоптер, пресушени са блатата. Историята е на първа страница на всички вестници. Издирвана е дори с медиум- Артър Конан Дойл му носи нейна ръкавица-  ясновидецът казват, че е жива, но объркана…

И най неочаквано Агата е открита е в хотел под името Нийл -така се казва любовницата на мъжа и, без да може да даде обяснение какво се е случило. Нейният личен психоаналитик – Андрю Норман смята, че става дума за  импулсивно скитничество, има хипотези за амнезия, умопомрачение. Фенове дори мислят, че може да е част от сюжет или опит да натопи мъжа си в собственото си убийство. Тя не говори за това. Но този епизод повдига много въпросителни за сложния вътрешен свят на големите умове.

За да се отърси от раздялата Кралицата на мистериите тръгва на пътешествие с Ориент Експрес и така отваря нова страница на личния си роман. Там се запознава с Макс Малоун- археолог с 15 години по млад от нея. Дългото пътуване било достатъчно, за да пламне нова любов и малко след развода си Агата се омъжва за младият професор и Директор на Британското археологическо общество.

Вторият и съпруг правел разкопки на територията на Ирак, Египет и Сирия- превърнали се в екзотични декори за повечето книги. Двамата живеели предимно в Багдад, но често обикаляли Дамаск, Кайро, Мароко. Имали възможност да изучават древна Месопотамия и тайнствата на Ориента. Красотата на пустинята и древните артефакти са главни герои в писанията и.

Агата много успешно вкарва личните си преживявания, знания и емоции в своите романи.

Работата и в аптека като момиче и след това в болница я правят познавач на отровите. Оказва се че това е тема която я вълнува и разплава въображението и. Не случайно много от убийствата в книгите и стават чрез отрова. Обясненията и са толкова силни и запомнящи се, че реално спасяват човешки живот, когато медицинска сестра, четяща неин роман и разпознава симптоми на отравяне с талий и спасява дете през 1997 в Лондон.

Агата Кристи има зад гърба си 93 книги, множество пиеси и новели. Историите и се играят на театралната сцена, влизат в голямото кино и дават пъстър сюжет на редица сериали.

През 1955 г. Кристи получава наградата „Гранд Мастър“, на американските писатели на мистерии. Тя става кавалер на Ордена на Британската Империя през 1971 г.

Жената с най- изисканото престъпно въображение умира на 12.01.1976г., но и до днес е една от най- четените и харесвани авторки на криминалета в света.

Силна съвременна икона на криминалния жанр, живяла изцяло в духа на своите смели, автентични и оригинални герои.

“Животът сам по себе си, е една неразплетена мистерия” казва тя и създава поредната си история.

Вижте историята на бащата на “Властелинът на пръстените”

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s