За чужбината с любов?!

widescreen-pictures-018

Покрай края на учебната година и предстоящите вълнуващи балове, не може да не се замислим за стотиците младежи, които планират да продължат живота си в чужбина.

Някой отиват да учат, други тръгват да работят, но общото между двата вида е, че търсят щастието си далеч от родината. Тъжно е колко умни и способни хора предпочитат да гонят дивото, само защото не вярват, че ще се справят тук и избират живота на емигранти.

Много хлапета заминават да търсят по- добър живот. В главата им са лъскавите коли, марковите дрехи и всички стереотипи, които според обществото биха им осигурили престиж

Очакват да преуспеят, да забогатеят и да си решат проблемите с един замах. В главата им са неуморните партита на Ибиза, романтиката на Италия, аристократизма на Великобритания, нежността на Париж. Представят си, че още като стъпят на обетованата чужда земя и с тях ще започнат да стават чудеса…

23204_980_

Всъщност, много често там ги чака черна работа, ягоди за бране, сутенъори, чинии за миене, мизерия и унижения… Срамна работа няма, но се получава един силен сблъсък между очаквания и реалност.

Пиша това, защото се вдъхнових от едно много искрено момиче, с големи тъжни очи. Момиче, което е готово да работи на три места, без почивка месеци наред, за да си осигури нещо, което би трябвало да може и тук. Тя е смела и работлива. Постоянно учи, чете и макар понякога да е наивна по детски, не е спряла да вярва в доброто и хората. Готова е да работи безплатно за каузи, в които вярва и да се бори самоотвержено щом вижда смисъл. Тя ще бъде много успешен човек. Знам го и го виждам от страни макар, че тя се съмнява. Дано се върне, защото България я заслужава.

Защо е така бленувана заветната чужбина, защо я виждаме толкова красива? Всъщност България е прекрасна и колкото и държавата да смачква любовта към родината, ние не трябва да мислим, че щастието и благополучието може да ни сполети само извън граница.

1438108939_емигрант

Прекрасно е да се пътува, да се работи, да се опитват нови неща. Дори е препоръчително да се прави. Вярвам, че така се обогатяваме, виждаме повече и трябва да можем да мислим по- добре за това как да променим нашия малък свят. Всяка промяна започва от вътре на вън. Не може все политиците да са ни виновни. Тях ги е раждала майка като нашата. Другаде е проблемът. Мисленето ни е сбъркано още в началото. Да, тук не е лесно, но е огромна заблуда да се вярва, че успехът ни чака само извън граница. Не отричам възможностите, които съществуват, но до колко ще ги заслужим и получим зависи пак от нас и личните ни качества. Всички вероятно сте чували за парадокса, че българите ставали много работливи в чужбина, защо? Защото ще получат повече пари? За да се докажат на чуждия господар или да могат да се удрят в гърдите колко са успешни пред близките си в България. Толкова комплекси са ни набити в главите. Всички ги имаме малко или много и за съжаление от това печели чуждият работодател.

Познавам момичета които години на ред ходят на бригади, с тежък физически труд, не научават и една дума английски, защото са на полето с ягодите, връщат се за три месеца- ходят по заведения, щракат с пръсти, разказват на всички, че работят в Европата и после пак се отиват при калните ботуши, студа и 16- часовия работен ден. Това ли е представа им за работа в чужбина?

article-2568030-1B3017A5000005DC-205_634x465 (1)

Естествено има и много успели хора, с приличен начин на живот, но 90% от тях искат да спечелят достатъчно, за да си осигурят старини в България.

Не искам да агитирам никой, че тук е прекрасно. Ще е лъжа ако кажа, че е лесно. Но лесно няма. Особено ако искаш да успееш и да постигнеш нещо в живота си- трябва да си готов да работиш, да падаш, да се проваляш и да не спираш да учиш- тогава къде е адресът ти по лична карта няма значение. Ако можем да отворим границите на ума си и се научим да виждаме възможности, а не пречки, то тогава ставаме граждани на света и можем да постигнем всичко.

Говори Анна:За чужбината с любов?!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s