Женското обрязване (18+)

download

Признавам, че това е тема, за която ми беше трудно да пиша. Всички истории, които прочетох ме отвратиха, ужасиха и ме накараха дълбоко да се съмнява в човешката еволюция и здравия разум. Смятам обаче, че е много важно да се говори за това. И ние- свободните жени, трябва да издигнем глас в защита на онези, които нямат избор и чийто живот е белязан от болката със самото им раждане.

Предупреждавам, че следващите редове съдържат трудни за възприемане грозни факти, но реално описват положението на милиони жени по света.

Нека започнем с малко история. Женското обрязване е обичай следващ традициите на Исляма и по точно- шериата- разпространен в Африка, Индонезия, Близкия изток и в Югоизточна Азия.

Някой го наричат операция, но реално това е генитално осакатяване свързано с изрязването на клитора и срамните устни на момичетата и след това зашиване на каквото е останало, като се оставя една малка дупка за естествени нужди. Това се случва без упойка и за инструменти се използват бръснарско ножче, остър камък, игли, нагорещени въглени, парчета стъкло, ножици, а понякога и зъби…

Siunet 3

След обрязването краката на момичето се завързват да не мърда и за известен период е отделена от останалите. Скоро след това девойката може да бъде омъжена, нищо, че възрастта и е малко над 10 години. В първата брачна нощ, в повечето случай съпругът си помага с нож, за да разшири малкия отвор, който е зашит здраво…

Над 20% от обрязаните момичета умират от кръвозагуба или от последващи усложнения.

Оцелелите често страдат от безплодие, кисти и са податливи  на всякакви инфекции и болести. Никога не изпитват сексуално удоволствие и през целия си живот имат ужасни болки при менструация, полов акт и уриниране.

Някой умират при бременност или раждане в следствие на процедурата. А емоционалнита травма оставят своя отпечатък завинаги върху психиката им.

Това се прави с момичета над 3 годишна възраст, като се смята, че така жената няма да изневери на съпруга си и с болката се пречиства. Приема се, че е вид контрол на нейната сексуалност и гаранция, че нечистите и’ части няма да нарушат семейното спокойствие.

“Жената е най-голямата заплаха за мъжа, тя е зъл дух, който го отклонява от пътя му. Замъглява ума му с това, което се намира между краката й. Затова онова нещо трябва да се отреже”- думи на един “мъдрец”-  Насер Ал-Шакер е един от привържениците на идеята обрязването да се легализира в Египет… Дори не искам да коментирам!

hqdefault

По данни на Световната здравна организация над 130 млн. момичета са минали през тази процедура, и бройката се увеличава с по 6000 всеки ден.

Въпросът за категорично премахване на това варварство се повдига за първи път през 1993г на Световна здравна конференция. През 2000г. ООН, открито заклеймява този ужас и го определя като нарушение на правата на човека с официален документ. През 2001г и Европейският парламент приема решение за криминализиране на обрязването и поставя началото на кампании в защита на малтретираните жени. Правят се опити за налагане на забраняващи закони в редица Африкански държави, но там това става трудно и твърде често продължава да се случва.

Много хуманитарни организации издигат глас в закрила на жертвите и предлагат убежище на
бягащи момичета.

За съжаление, дори и днес, дори и в Европа, ритуалът продължава да се практикува. Има черни статистики, според които Лондон оглавява европейските столици по брой женски обрязвания- 10 000 всяка година.

06 февруари е обявен за световен ден за борба с женското осакатяване.

Тъжното е, че милионите наранени жени вероятно дори не знаят, че има хора, които се борят за техните права. Те са израснали в свят, в който е нормално болката да е част от живота им. Но това не е нормално и трябва да спре!  

Вижте историята на Уейърис Дайри- оцеляла след обрязването и от пастирка  става супер модел, но пътят е бил дълъг!

Advertisements

3 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s