Уейърис Дайри- от пастирка до супер модел

Savealittledesertflower

Може ли една пастирка от Африка да стане супер модел или това е сюжет за филм. Понякога обаче забравяме, че най- добрите сценарии ги пише животът. Историята на Уейърис Дайри звучи невероятно, но е доказателство, че няма загубени каузи и невъзможни неща. Тя не е мечтала за нещата, които е постигнала, защото идва от място, където жените нямат право да мечтаят.

Родена е през 1965г. в Сомалия в голямо семейство на номади. Името и буквално означава пустинно цвете. Когато е на 13г. баща и прави добра сделка и срещу 5 камили урежда брак с роднина, който е над 60 годишен. Уейърис не може да възприеме това и макар да и се струва немислимо, решава да избяга.

df-007-081_31816_600x450

С помощта на майка си излиза сама в пустинята през нощта и върви километри докато стига до село, в което е омъжена сестра и. Там прекарва известно време, докато случайно не се запознава с роднини, чрез които стига до свой чичо в Лондон, имащ нужда от прислужница. И така с голяма смелост и малко късмет, от пустинята се озовава в цивилизацията.

След първоначалния културен шок, тя бързо успява да се адаптира. Но мандатът на чичо и – посланик на Сомалия изтича и пред нея са дилемите- да бъде омъжена за старец, да се върне в Африка или да си търси късмета на улицата.

Смелото момиче избира да опита сама. С помощта на добри хора, си намира препитание като домашна помощничка, а малко след това започва работа в Макдоналдс. Там бива забелязана случайно от известения моден фотограф Tерънс Донован, който бил очарован от нея и поискал да и направи няколко снимки и това е първата крачка към големите успехи.

Нейната непорочност и екзотика се харесват толкова много, че я правят лице на най- големите световни брандове (Шанел, Лореал, Ревлон и др.) и така Уейърис става един от най-известните модели на 80-те. Тя е корица на списанията Вог, Ел, на календара Пирели и т.н. Играе в киното- и дори има роля във филм за Джеймс Бонд. Всичко това звучи като приказка и така изглежда в очите на хората, но зад привидно прекрасната и история се крият доста грозни тайни.

Още когато е на 5г. Уейръс изживява ужас, който я бележи завинаги- тя е обрязана и въпреки целият шок от болката и последващите травми е мислела, че това е нещо нормално, съпътстващо животът и на жена. За хората в нейната родина, обрязването се приема съвсем естествено, макар да води след себе си смърт, страх, болка и сълзи.

Истинското си призвание Уейръс осъзнава след обширно интервю за списание Мари Клер, където за първи път разказва за преживения кошмар. Това повдига силен медиен шум и широк обществен дебат и предопределя бъдещето и. През 1997г. Уейърис се отказва от кариерата си на модел и се посвещава на борбата срещу женското осакатяване.

stop-female-genital-mutilation-imagebot

Пише книги и изнася лекции по темата. Филмът посветен на живота и Пустинно цвете, разказва точно автобиографичния и роман със същото име. Той е отличен като най- добър в своята категория и взима наградата на публиката на Баварския филмов фестивал. През 2002г. основава във Виена фондация наречена Пустинно цвете, чиято цел е да информира света за случващото се. Освен това събира пари за болници и училища в Сомалия

Уейърис е обявена за жена на годината според списание Glamour. През 2003г става специален посланик на ООН за правата на жените и участва в различни фондации като е много дейна в борбата си.

През 2009г. заедно със Салма Хаек и съпругът и Франсоа Анри Пино създават организация наречена PPR, търсеща справедливост за жените без право на избор. През 2010г. е назначена като посланик за гоdirieдината на мира на Африканския съюз.

Tя има награди от Михаил Горбачов, Никола Саркози, от Римо- Католическата църква и много други като признание за нейната работа в защита на онеправданите.

Към този момент Уейърис Дайри се е отдала на каузата си да защитава всички малтретирани и осакатени жени по света. Тя самата е пренаписала личната си история със смелост и късмет, но знаейки колко много жени нямат този шанс прави всичко по силите си, за да им помогне.

Женското обрязване е трудна тема, но повече хора трябва да знаят за ужасите, на които са подложени милиони Жени!

Advertisements

4 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s