Фризьорът- моя психотерапевт

friziori

В днешно време, най модерната женска изповедалня е фризьорският салон. Вместо диванче и тефтер за записки, новият психотерапевт държи ножици и сешоар.

Винаги съм се удивявала на важната способност на хората правещи ни красиви да знаят всичко.

Сядаш на стола и се започва- къде работиш, имаш ли гадже, тази чанта каква марка е, от къде познаваш мацката до теб…

И най- интересното е че като се отприщят клиентките с отговорите- няма спиране- клюки, мода, терапия, новини, политика, изневери, готвене, бизнес…

Безобразно е колко много теми се засягат. Убедена съм, че ако салоните за красота ги подслушват тайните служби, то ще могат да научат всичко важно за държавата, за силните на деня и за каквото се сетите.

фризьори шпиони и Специалисти по всичко- знаят кой с кого спи, кой какви проблеми има и какви ще има.

фризьори

Вероятно там се разкриват повече мистерии отколкото в полицията и се чуват повече изповеди от колкото в църква. А това е голямо умение и изисква търпение и специални способности. Изкуство е да накараш хората доброволно си казват за драмите, радостите, проблемите, екскурзиите, новите гърди, кръвната група. Поне една психологическа дисциплина се покрива от раз.

Фризьорският салон е институция с по железни закони от държава. Приемането като част от “нашите момичета” изисква време, но влезеш ли веднъж в клуба, имаш достъп до всичко, защото фризьорът е всесилен. Той познава важните клечки ( ще ви  ги цитира поименно) и ако сте му симпатични може да ви препоръча, а може и да НЕ ви препоръча, така че не го ядосвайте. Освен това е идеален сватовник- “тя Мариййчето, знаеш какъв хубав брат има- на добра работа- идеален е за тебе”.

Да не обяснявам, че е наясно с всички най- модни тенденции в косите, дрехите, цветовете… и смея ли да се противопоставя на тези знания

Като зверо- укротители с ножица, въдворяващи ред в шумен кокошарник са властелините на сешоара.

p_6896

Могат да са по убедителни от илюзионист като оплескат прическата- ще ви кажат, че така сте красиви и че това е някое ново иновативно течение, нищо че приличате на папагал. Все пак те не могат да грешат- техните грешки създават нова модна вълна в подстрижките и цветовете. Е, да – може да си усещате косата малко изгорена и да се виждате като голямо недоразумение в огледалото, но противоречието е безсмислено- има опасност да бъдете отхвърлени от сектата, а пътят на обратно е труден.

Мисля че обществата на масони и илюминати са нищо в сравнение с женските организации за красота, а ритуалните им се следват много по стриктно от правилника за движение.

Не се правя на различна и аз съм женка за повечето неща, но това със споделянето на житие и битие и не спирното говорене с непознати за личния живот, както и чувството за не- погрешимост- могат да ме побъркат. Толкова много фалш има в тези взимоотношения! Но за всяко предлагане има и търсене, така че изборът си е наш.

Аз избрах моя фризьор, защото ми го препоръчаха като мълчалив човек и слава богу е такъв. Казваме си “добър ден”, обяснявам за косата и след час си казваме- “довиждане”- как да не го обожавам.

Мълчаливите фризьори са някаква друга каста. Вероятно са срам за своите, но се радвам че ги има.

P.S.- Този текст не е отмъщение за провалена фризура 🙂

Говори Анна:Фризьорът- моя психотерапевт

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s