“Бедните хора се провалят заради една обща черта – целият им живот минава в чакане“.- Джак Ма

 

Джак Ма
Джак Ма

В днешно време е много модерно да се цитират успели хора, да се слушат вдъхновяващи речи за покоряване на недостижими цели и да се следват модели на поведение, стига те да са част от веруюто на някой милионер. И аз няма да остана по назад. Много се впечатлих от думите на Джак Ма- най- богатият човек в Азия (основател на сайта за електронна търговия Алибаба, с лично състояние, равняващо се на 33.3 млрд. долара) и ще си позволя да цитирам и анализирам:

„Най-лошите хора, на които можеш да служиш са бедните. Ако им дадеш нещо безплатно, те смятат, че това е капан. Ако им кажеш, че това е малка инвестиция, ще кажат, че няма да изкарат достатъчно. Ако им кажеш да инвестират повече, ще кажат, че нямат пари. Накарайте ги да опитат нещо ново, ще кажат, че нямат опит. Кажете им, че това е традиционен бизнес и те ще кажат, че е трудно да се прави. Ако им кажете, че това е нов бизнес модел, ще кажат, че е пирамида. Ако им кажете да си направят магазин, ще отговорят, че нямат достатъчно свобода. Кажете им да стартират нов бизнес, ще ви отговорят, че нямат нужната експертиза. Те обаче, имат нещо общо – обичат да питат Google, да питат приятелите си, които са толкова обезсърчени, колкото тях. Те мислят повече от професор в университет и правят по-малко от слепец. Ако ги питате какво могат да правят, то те няма да могат да ви отговорят на този въпрос. Вместо сърцето ви да бие по-бързо, защо просто не действате малко по-бързо, защо не направите нещо за да промените ситуацията си. Бедните хора се провалят заради една обща черта – целият им живот минава в чакане“.

Няма как да не останем замисл0738735001421144343_0ени след тези изречения, защото вероятно в тях виждаме себе си и собствения си страх и същевременно част от нас крещи- “това не се отнася за мен, аз съм различен”. Съжалявам, че ще го кажа- не си! Разбира се реакцията ни ще е – защо да го слушаме този, какво разбира от бедност като има милиарди. Но интересното е, че Джак Ма е бил беден и не само това. Скъсан е два пъти на колежанските изпити, отхвърлян е 10 пъти от Харвард, 30 пъти е кандидатствал за работа, но не са го одобрили нито веднъж. Дори в KFC от 24 кандидати, били назначени 23-ма, само той не. Първите три години от бизнеса си не е имал никаква печалба. Изобщо постоянно се е движел по ръба, но… има НО- успял е. Не искам да прокламирам клишетата за силата на положителното мислене, амбицията и т.н, макар че в случая важат на 300%. Той не е спрял да се бори и да търси, дори когато всички около него са му казали, че е луд. За човек с ръст 152 см, е успял да се преврне в гигант.

Дали е прав обаче?  Много смели хора са склонни да рискуват, но реално в проценти- те са една малка част от света. Богатството е желана цел за всеки. В днешното материално време, искаме да печелим, за да си позволяваме глезотиите на съвремието. Ценностите са такива, животът ни се върти около това, което притежаваме и искаме да имаме. За да достигаме желаното, трябва да работим и да правим всичко по силите си да изкарваме още пари, за да се издигаме в обществената стълбица и колкото повече получаваме, толкова по- силно се страхуваме да не го изгубим. В един момент се задоволяваме с постигнатото и започваме да тъпчем около него, защото то ни харесва и удовлетворява потребностите ни. Това е моментът, в който спираме и ставаме критични и мързеливи. Създали сме комфортна среда и не искаме да я губим. Почти сме забравили колко ни е било трудно в началото на пътя и сме готови да браним нашето стъпало със зъби и нокти. Не искаме по- нагоре- защото там духа силен вятър, нито по- надолу, защото не ни подхожда- все пак сме се издигнали и стискаме нашето до посиняване на кокалчетата… Това лошо ли е?- Въпрос на гледна точка.

key-to-success

Ако човек е щастлив от живота си и това, което има, то той няма проблем с нещата около себе си, тогава не само, че не е лошо, но този въпросният човек трябва да е голям щастливец, защото е в мир със себе си. Не за тези хора говори Джак Ма, а за други, които стоят на място и не спират да се оплакват и да мрънкат.- “Защо съм беден, защо нямам късмет, защо на всички им се случват хубавите неща, само на мен не? Защо, защо, защо?” – Може да те заболи главата. Познавате ги, те са около вас всеки ден, имат велики планове за живота си, разказват колко са недооценени и все чакат някое разтърсващо събитие, което да покаже на света техния блясък (всеки от нас понякога се вписва в описанието). Събитието, обаче не идва и минават месеци, години. Богатите стават по богати, бедните по бедни. Съдба?- Нищо подобно. В джунглата оцелява по- силният, като изяжда слабия. Слабите от своя страна или биват изядени или намират начин да еволюират. Природа- това е положението! А етапите на развитието си, ги определяме само ние и ако нещо се прецака, няма смисъл да се сърдим на Вселената или на някой милиардер с остър език.

Една история за смисъла на живота

Как да се справим със страховете си

От пастирка до супер модел- историята на Уейърис Дайри

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s