Билет за никъде

1453902183_learning-928638_1920

Една прекрасна дама ми зададе следния въпрос- “Представи си, че някой ти предложи да ти купи билет, за където пожелаеш. Кое ще е мястото, на което би отишла?” и определено успя да ме замисли.

Може би Европа- прекрасни градове, величествена архитектура, история, традиции. Но ми е трудно да насоча съзнанието си в конкретна посока, защото се сещам за Рим, който скоро посетих и бях изумена от мръсотията, свръх трафика и паркираните коли, които само дето по дърветата не бяха накацали. А всичко изглежда толкова романтично в списанията и по телевизията.. За Лондон, историите са подобни.

В Париж е красиво преживяване или пътешествие с бронежилетка. В Египет се ходи между курортите с полицейски кордон. В Турция не знаеш дали разходката по чаршията няма да ти е последната.

В Европа- сега е страшно- бежанци, бомби в метрото, кризи. Америка- терористи, падащи сгради. Азия-виждам северна Корея и маршируващи, плачещи хора оплакващи президента или трафика в Китай, тестване на нови ядрени оръжия-не, няма да е Азия. Ами Африка- болести, войни смърт. Това се казва да имаш отрицателно мислене. И къде да си ползвам билета? Австралия? Антарктика?

Всяко кътче си има красотите, но ние хората сме успели да сложим грозния си отпечатък навсякъде. Амазонските гоdownloadри се изсичат ежедневно, ледниците се топят, планетата е пропищяла от нас. Убиваме се, взривяваме се. Във всяка емисия се говори за смърт, разрушения, глад, болести, емигранти! Къде на Земята е спокойно? Има ли такива места? Естествено, но цялостната картина е плашеща. Планетата се задъхва, климатът се променя и все заради нас!

Къде да си използвам билета? Мога да отида в прекрасна Япония и да се насладя на цъфтящите вишни, като ще се старая да не мисля за Фукушима и радиацията. Или пък в някое красиво планинско село, с райска природа без значение от историите за поредната изнасилена баба и пребит дядо. Или пък Ориента, но там трябва да си покрит от горе до долу, иначе може да отнесеш я бой с камшик, я бесило.

Сега е модерно да се посещава Бали, Индонезия, екзотични острови- там може да е спокойно?

Чудех се дали мога да си ползвам билета за пътуване във времето? Май, че точно такъв искам. Ще ми се да се върна назад и ако можех да видя кога точно всичко се е объркало. Онзи астероид изтребил динозаврите и зародил новия живот явно е бил заразен с нещо. Не може толкова да сме увредени, че да не виждаме колко е страшна действителността. Вълнувам се от новите си обувки и концерта на който ще ходя, и не искам да знам за гладуващи хора, чужди драми и всякакви не розови новини. Щом нещо не ме касае лично, то защо да ме вълнува? Желязна логика.

Не е реално, че в 21 век, когато хората би трябвало да са се научлили да живеят в мир, продължават да разучават нови начини за убиване.Те не са се поучили от хилядите години история зад тях и колкото и прочувствени филми да се правят по темата, все тая.

Тълпата иска хляб и зрелища, другото няма значение. Дали обаче в миналото ще намеря отговорите?

Май най добре да не си играя с физиката, а да си направя резервация за една екскурзия в спокоен курорт някъде из Южна Полинезия и да спра да се занимавам с геополитика и анализи на човечеството. Няма смисъл. Бавно, но сигурно ние вървим към собственото си унищожение и колкото и да ми се иска да бъда положителна и оптимистична, не ми се получава.

Кой знае- възможно е някой ден да ни дойде умът в главите и да осъзнаем, че на този свят има нещо повече от материалното. Нещо в сърцата и умовете, което ни прави истински човеци.

Билет за никъде

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s