Френска Полинезия- раят на Земята

Matira_Point_Bora_Bora_French_Polynesia1

Ако някой поиска от мен да му опиша представата си за рая, освен картини включващи фонтани с шоколад, то определено ще си представя природата на Френска Полинезия. Кристално чисти води, най- лазурното море, златен пясък, цветове извиращи от дъгата. Надявам се някой ден да акостирам на тези брегове, за да мога да се насладя на уникално красивата природа.

Пет екзотични островни групи с обща площ 3936 кв км.съставят територията на този оазис, включващ в архипелага си групите на Маркизките острови, Гамбе, Тубуай, Туамоту и Дружествени острови. Едни от най- запомнящите се и известни сред тях са Бора- Бора, Таити и Моореа

Столицата Папеете се намира на Таити, а държавната структура на тази част от Полинезия я определя като автономна територия на Франция. Населението наближава 300 000 души като се занимава основно с туризъм, добив на бисери, отглеждане на ванилия и риболов. Говори се на френски и таитянски, a 90% от местните жители са християни. Средната температура на въздуха е 30 градуса, а на водата 26, климатът е тропически, което включва задължителния дъждовен период от ноември до април.

Но ако се откъснем за миг от чисто статистическата информация и оставим съзнанието ни да обходи тези територии, няма начин да не се възхитим на четката на великия архитект и произведението му.

Вилни селища кацнали на снежно бял пясък, малки къщички на сред водата или лъскави хотели- изборът за туристите е голям, но което и да изберат ще се радват на лазурно сини води, пасажи от цветни рибки, усмихнати местни жители и коралови лагуни. Кокосови палми и бели плажове се конкурират с дъждовни гори обитавани от пъстри и екзотични птици. Въздухът е много чист. Кораловият риф за гмуркачите е неописуемо изживяване. Пред вас ще оживеят всички малки рибки и водорасли, които сте гледали в “Търсенето на Немо”. Планините са угаснали вулкани, а невероятното е че няма почти никакви насекоми и дори опрашването на растенията се прави от хора с помощта на палмови листа. Звучи невероятно- магическа атмосфера и върхове потънали в облаците.

maldives-french-polynesia-pool-resort-hotel-bungalow

Това е една от най- скъпите дестинации в света, намираща се в южната половина на Тихия океан, някъде по средата между Сидни и Лос Анджелис.

Още със слизането на бреговете ароматът на цветя изпълва пространството, романтиката е навсякъде. Една от услугите предлагана на островите е красива сватбена церемония, в която двойката се бракосъчетава изцяло по полинезийските традиции, включващи преобразяване на булката като местна принцеса и на жениха като вожд. Танци край огъня, разходка с кану или хранене на акули могат да съпътстват деня ви.

Като спомен от Френска Полинезия всеки може да отнесе сива или черна перла. Легендата разказва, че богът на плодородието и мира- Оро се спуснал по дъгата и донесъл на хората като дар b06перлена стрида, която обичала да се къпе в лунните лъчи.

Този рай е пристан на редица творци и художници, ставайки тяхна муза най- известните, от които е Пол Гоген. Поетът Джон Кийс пише, че не може да си представи благоговението на испанците, които първи достигнали тези девствени брегове. Татуирани воини, съчетаващи любезност и усмивки с непоколебим войнствен дух са посрещнали завоевателите. Мистериозна цивилизация, изповядваща култ към непознати богове, жертвоприношения и човекоядство- страшничко. Това са били част от традициите на местните, които вярвали, че всичко отвъд техните земи е царството на отвъдното. Но времето, религията и историята са претопили тези особености на полинезийците.

bora_bora_pearl_beach_resort_spa_-_diving_0

Днес легендите за диваците са се превърнали в приказки. Макар да е спорен въпросът кой всъщност е дивак, защото не може да не отбележа, че Франция имайки контрол над тези територии е провела ядрени опити, от които природата се възстановява и до днес на места. За съжаление, където и да стъпи кракът на “цивилизацията”, то нещо пагубно грози въпросното място. И все пак природата е намерила начин да възстанови баланса си и ни дава достъп до най- красивите си творения като ни кара да се замислим колко всъщност сме малки пред величието и размаха и.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s