Семейство

fam-sil

Имате ли семейство, брат или сестра или и двете? Ако да, то значи сте малко по богат от другите, които си нямат. Говорите ли си и какво знаете едни за други? Колко е силна кръвната връзка и до колко е определяща тя за отношенията по между ви? Споделяте ли с майка си и какво знае тя за вътрешния ви свят? Знае ли изобщо нещо за вас?

Аз имам брат, който за съжаление виждам рядко и за който знам много по малко от приятелите му. Не искам да е така, но разстоянието отдалечава хората и понякога разрушава връзките по между им. Но въпреки това, знам че той е там, че го има, че е част от мен, която много обичам. Той ми липсва, но сега не говорим за моя брат.

Разкъсани семейства, разводи, скандали.. Децата не говорят с родителите си. Родителите пък са потресаващ пример за децата си. Насилие, безпричинни свади, надмощие на характери? Тъжното е, че тези, които са били в една утроба могат да си избодат очите в името на материални неща. Защо се получава така- лошо възпитание? Лоша работна среда? Нечие влияние? Съпруг или съпруга?

6980_big

Възможностите са много, резултатът все е грозен. Семейните ценности са олекнали толкова много, че е страшно. Уважението го има на теория, а практиката се преизпълва с черни примери. От Каин и Авел до криминалната хроника днес- истории за смърт, насилие, потъпкани мечти. Жалко е доста…А можеше да е различно.

Вместо плесник и крясък родителите трябва да дават любов и разбиране, възпитавайки децата си. Малките попиват всеки жест, лошото се запечатва в душата им и на свой ред поема контрол върху тях. Тогава някак става нормално да се мразят братя и сестри, щом майките и бащите се бият и навикват. Но това не е нормално!

Примерът не бива да е този. Но изпусне ли се началният момент, после става трудно. Годините изграждат бъдещия човек вече белязан. И все пак, ако този човек носи в себе си добро, то може би има надежда, въпреки килограмите емоционален багаж.

normal_PP

Хора, обичайте семейството си! Ако ви е яд на родителите ви за нещо от преди 20 години кажете им го. Говорете с тях, опитайте да си простите. Знам че е трудно, но прошката ще ви даде мир. Тежките детски спомени от които ви боли, стоят складирани някъде в паметта ви, упорито пуснали корени в съзнанието ви и създаващи на свои ред чудовища. Всичко щеше да е толкова по лесно, ако умеехме да говорим по между си честно и открито.

Няма как да се изтрие миналото от спомените, но животът е кратък и да се живее със сърце плаващо в болка е изтезание. Всичко започва от прошката, колкото и да е трудно. Прегърнете майка си и баща си, кажете им че ги обичате. Прегърнете брат си или сестра си и кажете, че сте с тях във всичко. Утре може да ги няма и какво ще остане в душата ви- спомен за лоши думи, стаен гняв превърнал се в дракон и опожарил доброто у вас? Или онези сладки спомени за миризмата на майчината кожа, за братското рамо и бащина усмивка? Много бих искала да чуя гласовете на дядовците си, но те вече не са тук..

Forgive1

Просто се обичайте и си прощавайте. Говорете и не се срамувайте да споделяте чувствата си. Ако усещате страх- това е нормално. Важното е да опитате. Дайте всичко от себе си, за да ги запазите в живота си. Семейството е дар. Родителите, братята, сестрите, бабите и дядовците- те са най- важни. Дори и да ви делят стотици километри и години, ако се опитате и поискате, то ще намерите начин. От нас зависи какви ще са отношенията с близките ни. Ако те не са дорасли да разберат, а вие мислите, че сте- тогава ги научете- покажете им, ако пак не става- просто ги приемете и ги обичайте.

Трябва ли да сменим фамилията си след брака?Трябва ли да сменим фамилията си след брака?

http://goo.gl/Ki9Q1e

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s