Шофьори – Жени vs Мъже

1268

Колко мъже могат да се гримират, да говорят по телефона, да изпреварват и да не нарушават правилника за движение? Предполагам нито един. Моя приятелка умее всичко това. Виждала съм я как за пет светофара си слага перфектен вечерен грим, а на шестия сменя роклята и то без проблем. Сигурно е опасно ще каже някой, но интересното, че тя няма нито едно нарушение.

Едва ли има човек, които да не е влизал в спор за това дали мъжете или жените са по добри шофьори. Има множество статии с научна обосновка кой и защо е по способен, като се говори за мозъчни полукълба, емоционалност, начин на приемане на света и т.н. В общи линии ще чуете за и против най- различни аргументи. Естествено почти всички мъже имат поне по няколко истории за “оная тъпа кифла, която не може да паркира, да кара” и т.н.-  добре, сигурно и такива има, но нека си признаем историите с мъжете са много повече, далеч по трагични и крайни. Така че защо е нужна тази полемика?

103865_1

Кой бил по добър- хайде моля ви се- и двата пола имат представители с умения на рали състезатели, както и такива, които са плачевни примери за това как не се прави. Да, едните имат по добра координация, другите пък са по изобретателни- до безкрай може да се изброяват някакви вероятни качества.

Абсолютно излишен спор, като много други неща за които хората отделят време и които нямат никакво значение. Далеч по важно е да се помисли как се обучават бъдещите водачи. Няма да забравя как на моя шофьорски курс инструктора не ми показа маневриране назад, нито ме учи да паркирам- каза- “Ще се научиш”, ами научих се, но не по правилния начин.

Да не говорим за грубияните и побойниците по пътя, които напоследък запълват новините. Ами онези форсиращи бясно до вас и спиращи също като вас десет метра по надолу до светофара? Културата ни на шофиране е безобразна, където изобщо я има. Модерно е да се псува, да се размятат средни пръсти в най- добрия случай, а в най- лошия боксове и пистолети. Чудна картинка, а Фейсбук прелива от цитати на мъдреци, които ни учат на търпение и добродетели. Май въпросът кой е по- добър шофьор- мъжът или жената съвсем губи смисъл.

pytni-znaci

Преди година в един швейцарски град бях изумена, как на кръстовище колата на приятелка не запали, а тя беше първа в колона за десен завой и абсолютно никой дори не и’ свирна, всички просто я заобикаляха без никаква вербална агресия- това в България не знам дали е възможно.

Стрес, трафик, избиване на комплекси- няма да цитирам статистика за жертвите на пътя, защото там се води малка война с много загинали, а жертвите са от двата пола. Изводи няма да правя, всеки си има глава на раменете- било то за красота или за нещо повече, но ми се иска- скролвайки през поредната новина за прегазен човек или страшна катастрофа да си помислим кое зависи от нас, за да не се стига до там.

Малки стъпки, това е решението. Преди да цъкаме с език и да се възмущаваме на някой друг, нека се погледнем в огледалото и да си помислим, ние какво точно направихме за да променим нещо! Оправданията с държавата и пътищата не вървят!

http://goo.gl/H1FavU

znak_stop_doroga_ostanovka_nebo_oblaka_1920x1200

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s