Вуду като религия

За какво се сещате като чуете вуду? В моето съзнание тази дума асоциира магии, малки кукли набодени с игли, кръв и отрязани кокоши глави- доста страшничко. А всъщност вуду е религия изповядвана в Куба, Хаити, Доминиканската република, на места в Африка и САЩ

Вуду е религия на болните и слабите- факт, които дори е учудващ и любопитен. Защо тогава и се носtanzи тази черна слава?

Вуду или хуудуу буквално означава дух или божество, като философията му е свързана с шамански лечения и народна медицина. Заражда се в Западна Африка, като коренът му произлиза от племената Йоруба и Догони, а за вторите се смята, че са потомци на пришълци от съзвездието Сириус.

Вуду се разпространява чрез робите стъпили на американските брегове. Обликът му се развива смесвайки африканските вярвания на различни племена с християнството. То включва знания за силата на природата и ритуали за уважение към Земята.

Tрадициите на черния континент са изпълнени с музика, танци и магически слова. Според тях всеки предмет, животно или човек излъчва енергия под формата на звук, който остава отвъд видимото, но може да се контролира чрез думите. А така популярната малка кукла набодена с игли е средство на шаманите да лекуват хора, които имат здравословен или личен проблем- то е форма на позитивно въздействие от разстояние. Иглите са сложени на болните места, за да помагат привличайки силите на природата.

voodoo-doll

Последователите на Вуду смятат, че в изображенията може да се закодира енергия, носеща положителен или отрицателен заряд. Освен кукли, използват маски и други символични предмети. Има много легенди, разказващи за плашещи дървени лица, които поставени в нечие жилище могат да донесат любов и разбирателство, но ако попаднем на тъмни сили, то домът ни може да е застрашен от болести, скандали и дори смърт.  Така че трябва много да се внимава какъв сувенир си купуваме, защото не се знае дали той носи светъл или тъмен дух.

55144a127d26a_1(908)

Жреците вярват, че човек се състои от малък и голям ангел- големия се вселява в детето с раждането като носи душата, а малкия определя съдбата и след смъртта се връща в отвъдното. Уважават се мъртъвците и съществуват различни ритуали за почитането им. Следващите вуду смятат, че мъртвите им родственици са винаги с тях заедно с духовете наречени Лоа и могат да оказват влияние върху живота им, за това се стараят да ги уважават и умилостивяват с различни церемонии.

42 benin-voodoo-aw-09

Кои обаче са лошите във вуду? Част от младите духове искат жертвоприношения в човешка кръв- това са ЛОА Кошон Мавон и ЛОА Мет Санпвел, но те се почитат от няколко тайни секти следващи жестоки ритуали и използващи магията за черни цели. Именно те създават зловещия имидж на тази религия, внушавайки на хората, че могат да събуждат зомбита, да убиват и разболяват от разстояние. Според Вуду обаче ако използваш магията за зло, ще завъртиш природните закони, така че всеки да си получи заслуженото. Шаманите знаят, че ако правиш добро- ще получиш добро, ако служиш на злото, неизменно то ще те застигне.

За милиони Вуду е просто тяхната религия, изповядваща вяра в един бог и учеща ги на уважение към природата, живота и смъртта. Интересен факт е, че папа Йоан Павел II с голямо любопитство изучава ритуалите на африканското Вуду като стига до извода, че в основата си това е нещо добро.

На света съществуват стотици Богове и ритуали- един от друг по странни. Казват че религиите са възникнали да контролират масите, било то чрез страх или чрез вvudu-magia-za-lyubovъзпитаване на определени модели на поведение. Вероятно до някъде е така. Или просто те покриват нуждата ни да търсим отговори на въпроси, които не разбираме и ни дават някаква посока на мислене. Вариантите са различни. Факт е, че има много неизвестни във Вселената, които не сме дорасли да проумеем. Но преди да заклеймяваме и изопачаваме тайнства от далечни земи, ще е добре първо да се запознаем по- подробно с тях и едва след това да съдим и да си създаваме мнение.

Те са родени да тичат, те са Тараумара

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s