Смяна на фамилията след брака- да или не?

Аз не искам да си сменям фамилията след като се омъжа. Вярвам, че щом всеки човек получава името си с раждането, то определя живота му и е въпрос на уважение към корените ни да го съхраним.

Наречете ме суеверна, но моето име отразява мен. не разбирам защо трябва да се прекръствам заради мъж? Все едно се отричам от семейството си.

Освен феминизираните аргументи, много жени остават с фамилията си, защото вече са се изградили като личности и професионалистки. За тях фамилното име е символ на пълноценност и приемането на мъжкото е въпрос на престиж. Всичко опира до гледната точка. За мен е достатъчен компромис, че бъдещите ми деца ще носят името на съпруга ми, както повеляват традициите.

Но дали ще става дума за моята фамилия или тази на децата ми, то аз също искам думата. А монетата винаги е с две страни.

26-hug-mother-child-pohotogprahy

Преди години само самотните майките са давали своите имена на поколението и това е било срамно клеймо за детето. Да си признат от баща си и семейството му е било важно за положението ти в обществото. Етикетът “незаконнороден” е светел като алена буква през съзнателния живот на човека белязан с него. А жените дори не са си и помисляли, че могат да имат мнение по тези въпроси.

Но днес нещата стоят по друг начин.

Във Великобритания, Белгия и  Германия бебетата могат да се кръщават с фамилията на майка си или баща си.

На места в САЩ се използва моминското име на майката за фамилно. Испанските деца носят и двете фамилии на родителите си, както и тези в голяма част от Латинска Америка

В Италия един различен избор стига до Европейския съд по правата на човека ( ЕСПЧ ). Баща заявява, че желае дъщеря му да приеме името на съпругата му по лични прични ( случаят Cusan and Fazzo v. Italy ), но това му е отказано на всички инстанции. Като мотивите са, че искането не съответства на италианските традиции идващо от римското право, според което съпругата и децата вземат фамилията на съпруга.

Конституционния съд обаче казва, че това е в противоречие с принципите за равенство между половете. А ЕСПЧ отсъжда, че е налице случай на дискриминация базирана на полово различие. След този казус дори е направена препоръка към италианското законодателство да си променят дискиминиращите текстове.

4855-632x358

 Българското право е на страната на бащата и според него той е този, който дава второто и третото име на детето. Нещо, което аз наричам- закостенял патриархат и което е крайно време да бъде преразгледано. А и колко пъти сте чували израза “бащин език”? Казва се- “майчин език”- по всички кътчета на Земята.

Отговорността на майката за живота и формирането на бъдещия човек е водеща и да му даде името си е нейно право. А за самите жени- дали ще сменят фамилията си след брака, пак трябва да е въпрос на личен избор.

  Първите дами, заявили желанието си да запазват фамилиите си, са американките. От 1920 г. различни женски движения издигат тези искания.

По нашите ширини до 1947 г. на места е било задължително освен фамилията, жените да вземат и малкото име на мъжа си като бащино. На това му се казва обезличаване.

Днес доста двойки прибягват до компромисното тире.

То някак си замазва положението и успокоява свекървите, но под формата на ремарке винаги заплашва да се блъсне някъде при семеен скандал за недопечени кюфтета или лошо залепени тапети.

Никой дори не споменава факта, че мъжете също могат да сменят фамилията си след брака и да приемат тази на съпругата! А знаете ли, че двамата могат да си разменят имената?

00030515

Джон Ленън и Йоко Оно го правят – за тях това е форма на взаимно уважение и стават Джон Уинстън Оно Ленън и Йоко Оно Ленън. Първоначално тя добавяа името на мъжа си след брака, но през 1969 г. Ленън решава- “Йоко смени името си заради мен, сега аз ще сменя моето заради нея. Един за двамата, двамата- един за друг. Тя има пръстен и аз имам пръстен”. Звучи наистина романтично и мило. 

 А ето го и любимият ми коз- Джей Зи и Бионсе също си променят имената. След размяната на клетвите през 2008 г. те съответно стават: Бионсе Ноулс- Картър и Шон Ноулс- Картър. причината е, че родителите на певицата нямат синове, а много искат да запазят фамилията в поколенията. Това се нарича любов. Човекът, чийто хонорар за участие е 1 млн. долара и в чиято мъжественост никой не може да се усъмни, без колебание приема да се казва като жена си. И едва ли е давал обяснения защо и как.

bee-j-z3

Когато хората се обичат, имат хармонична връзка и отношения, те заедно трябва да решат какво ще се случи с имената им след брака и как ще кръстят бъдещите си наследници. Това е територия, в която не трябва да е водещ закона, а любовта и правото на личен избор.

 

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s