Хунзите- една мистерия от Хималаите

Хунзите са уникално племе, за чието дълголетие и физическа издържливост се носят множество легенди.

Населяват Хималаите- областта Каракорум- северен Пакистан, в близост до Индия. Броят им е не е точно установен, като се спряга население между 15 и 80 000 души.

Произходът им става част от противоречиви разкази, исторически факти и съвременни научни изследвания. Говори се, че са свързани с изгубеното кралство Шанги- Ла (Шамбала). Много нации претендират, че са дали техните корени. Началото им се търси в походите на Александър Велики, а в ДНК- то им има източно- азиатски гени.

Визуално те са високи, бели, със светли очи и това доста ги отличава от съседите им. Любителите на конспиративни теории ги свързват с извънземни, може би защото наистина носят в себе си нещо изключително.

В началото на миналия век (1904г) приемат исляма за своя религия, но въпреки това не са религиозни и за тях е по важна хармонията с природата.

На предците им се носела славата на храбри войни и макар, че Пакистан официално покорява териториите им, то те са запазват своята независимост.

hunzi

Кое ги прави толкова специални? Може би фактът, че повечето хунзи живеят до 110- 120 години? (Има изумителни документални свидетелства за местни достигнали възраст до 145 и 160 години). Или това, че не познават болестите и едва след разговори с външни посетители чуват за рак. Или това, че винаги са усмихнати, приветливи и добронамерени. Жените им могат да родят на 70 години, а мъж на 90г. може да стане баща и това не се приема за странно.

Къде е тайната? Те нямат ток, нямат молове, не се вълнуват от следващия президент на САЩ и вероятно не знаят коя е Ким Кардашиян и толкова по добре за тях.

 Явно има нещо специално, което ги прави обект на множество проучвания от страна на чужди изследователи. Сред имената, които говорят за хунзите и тяхната уникалност са тези на Пол Брег, Р. Бирчер, Лидия Ковачева и др

Климатичните особености и планинско местоположение не им дават много възможности за обилна реколта и заради това имат стриктен режим на хранене,който според мнозина е в основата на тяхното дълголетие, здраве и жизненост.

Продуктите, които са част от трапезата им са плодове, зеленчуци и семена. Много рядко консумират месо и млечни продукти. А през пролетта просто спират да се хранят и за период от два до четири месеца. Единствено пият сок от кайсия и запазват своята енергичност и сила.

Гладувайки, тялото им ползва собствените си сили, за да се пречисти и детоксикира.

Освен тази здравословна диета, те не спират да се движат. Хунзите стават в 5 сутрина и си лягат със залеза на слънцето. Следват ритъма на деня и нощта и не познават безсънието и депресиите. Ходят пеш постоянно, за тях не е проблем да минат повече от 10 км. на ден или да се изкъпят в ледено студена вода. Всичко свързано с бита им минава през ръцете. Не са им чужди физическите упражнения.

Културата им е тясно свързана с йогата. Ежедневни дихателни упражнения и техники за релаксация са начин за справяне с бита. Философията им се върти около това да живеят тук и сега, без тежки мисли за бъдещото. Много любопитен факт е, че почти всички хунзи са образовани.hunza-health

През 1977 на конгрес в Париж за раковите заболявания те са обявени за народ, при които се наблюдава пълно отсъствие на рака.

 Английският лекар Мак Карсън, който изучава племената в Индия и Пакистан, пише няколко труда за живота и храненето на хунза, от които е впечатлен. Думите му се потвърждават от американката Рене Тейлър- ръководител на експедиция, проучваща хималайските жители.

И все пак е редно да спомена, че историите за тяхното дълголетие и пълно здраве са подложени на съмнение. Геологът д-р Джон Кларк, прекарава 20 месеца с хунза през 1955г. и с медицинските си познания помага на много от местните. Оказва се, че те не са толкова здрави, колкото се говори, макар че повечето болести се дължали на външни причинители- като паразити и инфекции. С много любов той описва времето прекарано с тях, като потвърждава добротата и енергията, с която са известни. Но историите за преклонната им възраст определя като митове.

Въпреки това не може да се оспори здравословното им разбиране за живота и хармонията, в която се стремят да живеят.

Advertisements

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s