Да погледнем отново

Ако трябва бързо да изброите няколко забележителности от родния ви град, дали ще можете да се сетите веднага и то без да ползвате Интернет? Знаете ли кой го е основал, каква е историята му? Признавам, че аз ще се затрудня с отговора.

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87416a40d6b9d6d9edeebfc162070743fb81-1

Преди няколко дни видях група туристи, които снимаха фасадите на къщи и слушаха обясненията на сладкодумен екскурзовод. Спрях се за малко просто от любопитство. Вдигах поглед накъдето и те, очаквайки да видя нещо ново, но такова нямаше, поне не и за мен. Не разбирах ентусиазмът по лицата им, нито интереса, с който попиваха всяка дума.

Огледах се, за да не би да има нещо различно, но не открих. Картината си беше една и същa от много години насам. Но тези хора се оглеждаха, снимаха, коментираха и възклицаваха колко е красиво?Такова ли беше? Аз защо до сега не съм разбрала. Как е възможно тези немско говорещи, интелигенти европейци да намират за красива улицата на моя град? Онзи същият, който препълва черните хроники и от който местните се чудят как да избягат по далеч. Да не би да разказваха приказка или аз не разбирах правилно?

a790e60083408d7c5258b37b6168a72a

Погледнах отново, да наистина фасадите бяха впечатляващи, но не бях ги забелязвала. Имаше мозайки, малки скулптори.. къде ли са били до сега? А и това наистина ли е интересно за тях?

Колко ли прекрасни малки улички има, за които сме слепи… Ами паметници, архитектура, история…Май понякога трябва да надникнем към света през нечии чужди очи, за да открием красотата му.

Парадоксът е, че всеки ден минавам по този път и дори не бях вдигала поглед нагоре към прекрасните постройки с чудновата архитектура.

Ако ни предстои пътуване в чужбина, или друг град, задължително се запознаваме, с местата и забележителностите, които биха ни заинтригували, и това е съвсем нормално, но в желанието си да научим повече за други места, хора и обичаи, ние дори не се замисляме, за богатството, с което разполагаме и което е на една ръка разстояние.

Даже не би ни хрумнало да се снимаме там, да разкажем на някой.

Днес специално четох за историята на града, в който живея, за хората поставили първия камък. Сега имам мисия да посетя музеите му, да разгледам улиците му, да ги видя отново.

1369661796

Поразително е колко често очите ни са широко отворени, но взорът е сляп. Заети сме да мечтаем за далечни дестинации, а собствената ни прекрасна родина има толкова много история, култура, красота, а не ги виждаме.

Погледът ни е отворен за дупките по улиците, за нови скандали, за чужди грешки. А това, което е под носа ни остава неоткрито, неоценено, неразбрано..

На кой е кръстена вашата улица? А онзи паметник, около който сте играли като дете?

Говори Анна:Да погледнем отново

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s