Шейха Моза- владетелят в сянка

Всеки е чувал за Шехеразада и нейните приказки от хиляда и една нощ. Да си любима на султан, имащ харем, означава, че трябва да се отличаваш не само с красота си. Образът на екзотичната арабска жена и легендите за бляскавия и ум, обаче днес се е скрил зад бурката и се е изкривил от стериотипи и предразсъдъци.

Но има една съвременна принцеса, която доказва, че жената има своето достойно място, дори и в свят отреждащ и второстепенна роля.

Тя се казва Моза бин Насер ал Миснед и носи званието шейха. Според семейния си статус е втора съпруга на Катарския емир шейх Хамад бин Калифа ал Тани, а според списание Форбс е сред 100-те най- влиятелни жени в света. Нейната история е жив роман, който продължава да се пише.

mozah-1400x600_cxkxod

Родена е през 1959г. в Северен Катар, има късмета да е дъщеря на богат бизнесмен и прекарва детството си в пътувания. Възпитана е като модерна жена, уважаваща исляма. Едва на 18г. е сгодена за бъдещия владетел, но това не я спира да завърши образованието си.

Моза получава бакалавърска степен по социология в родината си, след което защитава докторантура в американския университет Virginia Commonwealth. Досегът и различни световни дестинации и култури, формира в нея реформаторско мислене, благодарение, на което списание Time я нарежда сред 25-те най влиятелни личности в Средния Изток

Но началото на нейното израстване не е толкова лесно.

Веднага след брака си, тя започва да ражда деца и влиза кротко в ролята на добрата майка, давайки живот на седем престолонаследника- пет момчета и две момичета. Емирът има три официални съпруги, а тя е втора, което би трябвало да и дава по скромни права в семейството. Всички жени около нея са покрити от горе до долу като повечето имат само малък процеп през, които да виждат… Но Моза няма нищо общо с повечето жени..

През 1995г. след безкръвна революция, нейният съпруг сяда на престола като официален владетел. Имащ подкрепата на петролния свят и Запада, той издига Катар до една от най- богатите държави в света. Годишният доход на глава от населението е 100 000 долара. Но това, което много хора не знаят, че зад емирът и неговите решения стои железният ум на любимата му Моза, чийто дипломатични и бизнес умения и спечелват прозвището Сивият Кардинал на Персийския залив.

6-_result1

Без да пренебрегва традициите и с голямо уважение към религията, бавно но упорито тя променя представите на света за себе си и за арабската жена. Няма съмнение, че е намерила ключа към сърцето на своя принц. Засилвайки влиянието си върху него, Моза се превръща в един от най- ревностните защитници на женските права. Като се бори за това да могат да гласуват, да шофират и да избират образованието си.

Тя самата скандализира ислямското общество като се показва публично с открито лице и вместо черен хиджаб, винаги носи величествен тюрбан.

За нейната елегантност и стил се носят легенди. Моза започва да се появява със съпруга си на различни срещи по света, като винаги впечатлява с отлични обноски и кралско поведение.

Името и започва да се спряга все по упорито, когато се говори за Катар. За никой няма съмнение коя е първата дама и колко е голямо влиянието и. Срещите и с лидери от цял свят допринасят за възхода на емирството. В книгата “Владетелите и жените” на британеца Осама Фаузи тя е наречена тайното оръжие на емира и основен двигател за извършването на т. нар “кадифена революция”, свързана с модернизизацията на Катар.

her-highness-sheikha-moza-bint-nasser-of-qatar-visits-school-children-benefitting-from-teach-for-india-project-during-her-india-visit

Тя става президент на Висшия  съвет за семейни дела и вицепрезидент по образованието в Катар. Представител е на ЮНЕСКО в областта на образованието и получава наградата “Чатнам хаус” за принос в международните отношения.

Благодарение на нея, в родината и над 60% от студентите са жени. Построява в столицата Доха кампус наречен “Град на образованието”, като кани преподаватели от цял свят да четат лекции.

Основава фондация “Катар за образование” и работи по мащабен проект- “Дай образованието на детето”. Има грижата за финансирането и управлението му, като цели да достигне до деца от военни райони и бедни страни (повече от 34 държави).

Тази нейна дейност и носи редица звания и степени от различни световни университети като Imperial College London, Virginia Commonwealth University, Texas A & M University, Carnegie Mellon University и т.н.

_78886426_sheikhamoza

Освен това Шейха Моза има отношение и по всички останали въпроси, касаещи родината и. Тя създава Арабски демократичен фонд за насърчаване на свободните медии.

Благодарение на нея през 2008г. се създава Парк на науката и технологиите в Катар, в който инвестират гиганти като Microsoft, Shell и General Electric.

Това не остава незабелязано от световните лидери. През 2010 Кралицата на Великорбитания я прави Дама на Ордена на Британската империя.

Говори се, че благодарение на нейното влияние сред членове на ФИФА, Катар получава правото да бъде домакин на световното първенство по футбол през 2020г.

Блестящият и ум е съчетан с уникална визия, за която се грижат дизайнери от най- висока класа. През 2011г. тя е в челната тройка на списание Vanity Fair  за най- стилна дама в света. Модата и е слабост, като обича да и се наслаждава от първия ред. Бижута и дрехи на Кристиан Диор, Шанел, Армани, Картие и много други са част от гардероба и. Именно семейството и купува модна къща Валентино за 857 милиона долара и инвестира в едни от най скъпите магазини в света. Злите езици коментират, че перфектната и визия се дължи на 12 пластични операции, но дори и така да е класата и осанката не могат да се добавят със скалпел.

preview-650x341-98-1457959341

Любопитен факт е, че шейхът избира за свой престолонаследник един от синовете и- шейх Тамим и абдикира през 2013г. в негова полза. А това по право това трябва да е син на първата му съпруга. Общият брой на децата му е двайсет и седем, но за повечето от тях, както и за другите му две съпруги не се знае много.

Разбира се има и не малко врагове на кралското семейство, според които то води твърде агресивна политика по отношение на газовата им политика, като налага дъмпинг на цените.

Говори се, че Катар има касателство със спонсориране на различни радикални групи, но това остава в сферата на клюките. Настоящите бизнес амбиции на фамилията са свързани с нефт, газ, злато, търговия, туризъм, като навсякъде се чува думата на Моза.

Силата и енергията на шейха Моза са неоспорими. За да си толкова почитана и уважавана в свят, които поставя жените в сянка, няма съмнение, че трябва да притежаваш качества достойни за кралица. И по всичко личи, че шейха Моза е такава.

Катрин Джонсън- жена с професия компютър и ум за милиони- или кой стой зад мисиите Аполо

Дъщерята на Шейха Моза, предпочита бурка и все пак е достойна наследница на майка си.

Advertisements

3 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s