Дж.Р.Р. Толкин- бащата на фентъзито

Битката е в разгара си. Свистят снаряди, а в окопите е кално и студено. Смъртта се е спуснала над земята и събира безжалостно душите на невинните. Писъците на ранените не стихват. Злото е нажежило въздуха до червено. Млад мъж стиска снимката на любимата си и мечтае за прегръдките и. Ще я види ли някога пак…?  Враговете прииждат отвсякъде…

Той оцелява, но бойните сцени не излизат от главата му и фрагменти от тях е усетил всеки от нас, докоснал се до Властелинът на пръстените.

tolk

Джон Роналд Руел Толкин се ражда в Южна Африка през 1982г. Той е син на Артър и Мейбъл, заминали да търсят щастието далеч от родна Англия. Семейство живее като в приказка. Голяма къща, прислуга, добра работа в престижна банка за главата на семейството. Бъдещето изглеждало много обещаващо. Но за съжаление бащата заболял тежко и докато съпругата му, с двамата им сина гостува в Бирмингам, той починал.

За Мейбъл идват много тежки дни. Започва смяна на квартири и борба за оцеляване. Семейството и помага както може, но недоимък следва битието им.

Макар и бедни Джон и брат му Хилари, обаче били много щастливи докато живеят в малка къщичка извън града. Mомчетата се спасяват от грозотата на ежедневието скитайки по полетата и превземайки невидими светове.

jrrt_1905

Майка им се отдава на тяхното възпитание, силно повлияно от църквата. Тя била добре образована, владеела латински, френски и немски и се постарала да научи момчетата на всичко, което знае и именно в този период запалила Роналд ( както близките го наричали) към езиците. За нея било важно той да е приет в престижното училище Кинг Едуард, както и станало, но поради липса на пари го записва другаде. Силната мотивация и любов към науката обаче помагат на Джон Роналд да спечели стипендия и през 1903г. се връща в Кинг Едуард.

За жалост този период свършил твърде рано. Трудният живот си казал своето и отнема от децата тяхната майка, която починала прекалено млада след диабетна кома (1904г.) Тя разумно посочила за опекун отец Франсис Морган – добронамерен свещеник, с който се била сближила приживе.

За кратко за момчетата се грижи леля им, но отношенията по между им не вървели гладко и тогава отец Франсис се намесва като им намира добър пансион, близо до него самия. В този типично английски дом Джон за първи път изпитва трепетите на любовта. Той е на 16г. блестящ ученик, добър спортист, следващ жаждата си за усвояване на нови езици. Но някъде там успява да види Едит Брат, която е на 19г. и живее в същия пансион, свири на пиано и му става добър приятел. Неусетно и за двамата тази дружба прераства в невинна любов.

bp1099856-375427

Но отец Франсис казва- Не на връзката им, знаейки, че оскъдното майчино наследство не може да плати висшето образование на Джон Роланд, а тези вълнения биха го отклонили от целта. Той трябвало да издържи приемните изпити за Оксфорд и да спечели стипендия, само така би покрил таксите за университета.

Съкрушен, младежът не възразил и приел условието да не се вижда с Едит, докато не навърши 21г. Напуснал пансиона и се отдал на другата си страст- науката. Така успешно печели стипендия и започва своето обучение във факултета по английски език и литература.

Той е запленен от езиците, за него те са като сложна плетеница, която усвоява с лекота. Учи латински, гръцки, немски, френски, запалва се по древно английски, древно исландски, фински, готски.

%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb

Но едва дочакал пълнолетието през 1913г., се свърза с любимата, която още е в сърцето му. Макар и вече сгодена за друг, след като разбира че Джон мисли за нея Едит разваля годежа си и му се врича. През 1916г. отец Франсис най сетне благославя брака им и ги венчава. Три месеца по късно избухва Първата световна война.

Полкът на Толкин е разпределен на първа линия и го сблъсква с всички ужаси на войната.

Смърт и разруха го следвали по петите. Губи двама близки приятели, а той самият е ранен, разболява се тежко и следващите две години прекарва в болница, където се отдава на размисли, четене и поставя основите на великите си трудове.

След войната последвала академична кариера. Първо Джон Роланд работил по Оксфордски речник на английския език, след това става преподавател в университета в Лийдс. През 1925г. с мести в Оксфорд като професор по англосаксонски език и остава на тази позиция следващите 24 години. Той умело защитава славата си на един от най добрите филолози на своята епоха. Макар и чудак, Толкин е обичан от студентите си и уважаван от колегите.

През цялото време той е верен на мъжки сбирки и клубове по литературно четене.

Но още докато бил в калните окопи той започнал да пише своя епичен цикъл известен като Силмарилион. Желанието му да създаде митове и легенди прераснали в изключителна творба и създали един нов свят известен като Средната земя.

Междувременно му се раждат четири деца- три момчета и дъщеря. А те много обичали приказки. Една вечер Джон Роналд с вълнение им разказва за малко същество, което живее в дупка в земята и така идва  Хобитът, която той издава през 1936г. и пожънва голям успех. Издателите искали продължение. И макар, че Джон работел върху различни трудове, той имал нужда от по- мащабен израз на своето въображение.

Някъде там се поставя началото на Властелинът на пръстените и работата по нея продължава 13 години, като действията се вплитат с втората световна война и много критици след време търсят връзката по между им.

xnyetnmq

Трилогията е завършена през 1949г. и следва дълъг период на поправки и корекции. Едва през 1954г. са отпечатани първите две части. Успехът, който следва е невероятен. Тя се издава по целия свят. Навсякъде изникват клубове на хобит- любители. Толкин е канен в САЩ, в цяла Европа и получава награди за принос в развитието на литературата. Писма от читатели и критици го следват до края на живота му.

Властелинът на пръстените наистина е уникално творение. Толкин не само че създава нов свят, но го изпълва с история и го оцветява със собствени картини и илюстрации. Джон Роланд вдъхва живот на романа си и като един приказен Гандалф размахва магическата пръчка и сътворява земя със свои народи, езици, география…

През 1973г. Толкин поема на лично пътешествие в другата земя. Малко- рано там се преселва съпругата му. А в историята на тази земя Джон Роланд ще остане завинаги като бащата на фентъзито.

==========================================================================

Любопитни факти за Толкин и Властелинът на пръстените:

  • През целият си живот Толкин не спира да се мести от жилище в жилище и така до последния си ден;
  • Образът на орката се ражда един ден, когато той и брат му Хилъри като деца са подгонени от един лош фермер, в чийто градини са влезли;
  • Хобитът е пратен на издателя Стенли Ъруин за оценка, но понеже той смята, че това е детска книга я дава на малкия си син да я прочете. Детето е очаровано и след това книгата е предадена за печат;
  • Толкин е екологично настроен, години преди да възникнат природозащините движения и в последните части на романа изразява болката си за страданията, които човек причинява на природата;
  • Елфическият език, който той сътворява има последователи по цял свят, които го изучават и говорят;
  • Почти всеки ярък образ от книгата е свързан с реална личност от живота на автора;
  • Така и не успял да публикува Силмарилион, по който работи през целия си живот, а това го прави синът му Кристофър няколко години след неговата смърт;
  • Смята се, че образът на злото и Саурон е отражение на Хитлер и войната, а битките са описани с точност, отразяваща реалните преживявания на Толкин през Първата световна война;
  • През 1999г. Властелинът на пръстените е провъзгласена за най- великата книга на 20-ти век;
  • 13e6ea74e00

 

Цирк дьо Солей- един от феномените на века, а кой е човекът зад успеха

Advertisements

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s