Нефертити- красивата царица на Египет

Тя е красива, изящна и прилича на порцеланова фигурка. Името и означава “идващата красота” и е нарицателно за хубава жена. Това е Нефертити- владетелка на Египет през 14 век пр. н.е., една царица забулена в мистерии.

Господарката на пясъците е израснала сред зелени поля и заснежени върхове близо до северна Месопотамия. Тя е потомка на Тушрата- владетел на митаните- народ оказал влияние върху историята на Египет и Мала Азия .

Дадена е за съпруга на египетския фараон Аменхотеп III в името на мира, но той умира скоро след сватбата и тя се омъжва за неговия син Аменхотеп IV известен като фараонът- еретик Ехнатон.

Тя е толкова красива и мила към всички, че си печели слава на добра и мърда царица, за която съпругът и бил готов на всичко. И макар, че му ражда шест дъщери и нито един син, той я обожавал. Дори в стенописите семейството е изобразено в нежни ласки с децата, нещо твърде лично за показване до тогава.

akhenaten-nefertiti

В онези далечни времена Египет се подчинява на жреците и тяхната власт е неограничена. Те определяли кой ще седне на трона и какво ще се случва в държавата. Почитали много богове. Още през XVI век пр. н.е. те въвеждат култ към нов бог- господар на хаоса- Амон (скритият), който сливат с известния на всички Ра (слънцето), за да бъде лесно приет от населението. Така идва Амон- Ра, през чието име, трупали богатства и всявали страх сред хората.

Но Аменхотеп IV не бил съгласен с тази политика и тласка Египет към нова религия. Той въвежда вярата в Атон – слънцето- като върховен бог, господар и създател на всички живи същества. Сменя името си на Ехнатон (служител на Атон- слънцето) и отхвърля силата на жреците.

Като потомка на свободолюбивите митани, Нефертити оказва влияние върху решенията на мъжа си относно политиката му. Тя осъзнава, че ако останат близо до жреците в един момент те ще вземат властта отново и убеждава съпруга си да се преместят в нов град на 400 км. северно от Нил.

Така столица става новопостроеният Ахет Атон и фараонът се пренася там със семейството си и съпругите си Нефертити и Кия.

След религията фараонът променя и изкуството. Архитектурата му няма нищо общо с никоя преди и след това. За ролята на Нефертити в този процес свидетелства фактът, че името и се споменава 564 пъти по стените на храма, а това на Ехнатон- 320.

006_nefertiti-et-akhenaton_theredlist

Вече не било неприемливо да се изобразяват интимни сцени от живота на кралското семейство, а дотогава е имало стриктни норми свързани с показване на хора, предмети и животни и то в строго установен ред.

Изследователите с възхищение изучават сцените, на които Нефертити държи в скута си своите деца, заедно с фараона.

В новия град царицата е много обичана и уважавана, от приятели и врагове, там тя става майка и живее щастливо. Но за съжаление във всяка приказка злодеят все някога се проявява и тук той не закъснява, в лицето на жреците.

Две от дъщерите и умират, като има слухове, че са отровени. Не след дълго животът напуска и Ехнатон, също покосен от нечия ръка. Целият вражески огън пада върху Нефертити. В желанието си да запази престола, тя пише на хетския цар Супилулиума, да и даде някой от синовете си за мъж, за да укрепи позициите си. Той се съгласява и праща един от принцовете, но пътя попада на засада и е убит.

За следващия период в живота и няма достатъчно източници. Някой изследователи твърдят, че тя влиза в образа на млад мъж и управлява еднолично като фараон Сменхкара, чийто образ е открит в релефите. Но дали е била тя, неин любовник или полу-брат на фараона, не се знае със сигурност.

raeye

Още веднъж Нефертити опитва да задържи властта в семейството си, като омъжва дъщеря си Анхсенатон за Тутакатон. Малкият принц бил син на фараон Ехнатон от негова сестра. Но за съжаление спокойствието, което Нефертити осигурява с това действие е твърде кратко. През 1344 г. тя умира при неизяснени обстоятелства. А младият фараон бил лесен за манипулация от жреците. Той напуска града на слънцето, връща се в предишната столица и сменя името си на Тутанкамон, в чест на стария бог Амон като възстановява традициите, от които баща му толкова бяга.

Това поставя краят на един силен период за империята. Светлината е изместена от мрака.

През 1912г. в Египет германският археолог Лудвиг Герхард, по време на експедиция, изкопава статуя погребана преди 3300 години. Едно съвършено лице, с нежни черти, златна диадема и огърлица. За целият свят образът на Нефертити се открива в пълния му блясък.

Дали някъде там не е и нейната гробница? Това вълнува археолози и египтолози години наред, защото би дало много отговори за липсващи парчета в пъзела. Но за сега все още можем само да гадаем, защото няма категорични доказателства за откриването и.

Нефертити не е само поредната красива царица, а силен лидер. Тя не остава в сянката на своя съпруг, а свети ярко през хилядолетията, чрез собствените си действия и име. Използвайки мъдрост, чар и далновидност тя показва, как една жена, в позицията на слабия пол може да промени историята.

https://goo.gl/BhuCxS

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s