Чудото на майчинството или пък не?

Аз съм на 33г. и все още смятам, че ми е рано за деца. Така мислят и много други жени по света. И определено не се чувствам виновна, макар че всички около мен не спират да ме назидават за този избор.

“През последния месец видях как стойността на една жена се определя единствено от това дали има мъж до себе си и дали е майка. Само, че тя може да е завършен и стойностен човек и без да има приятел, без да има дете. Не е нужно да сме омъжени или майки, за да сме Някой. Всеки човек има различна представа за happy end”

Това казва Дженифър Анистън след поредния фалшив слух за несъстояла се бременност. Тя е от жените, който смело отстояват правото си на избор и на личен живот. Защото това дали искаш дете или не, дали можеш да имаш или не – касае единствено самата жена! Тази тема винаги буди много емоции и поражда цунами от коментари.

Трябва ли жената непременно да стане майка?

Ако няма деца това прави ли я по-малко човек и по-малко реализирана? Защо непременно се върви по модел, заложен от обществото, ако самата тя не чувства такава необходимост? Пластовете са много, а отговорите – най-различни.

6f03d99d3c0c48850876b50038322a83

Аз самата винаги заставам на нокти, когато ми се налага да обяснявам за пореден път на всички любопитковци, че за сега не искам деца. Да, дори и на някой да му звучи скандално, то аз си харесвам живота такъв. Имам прекрасен партнъор, интересна работа и хобита и на този етап това ми стига. Не казвам, че решението ми е окончателно, само мисля, че не му е дошло времето. Твърдо убедена съм, че това трябва да е едно много премислено и претеглено действие. И то не бива да лежи на емоции, чувства или задължения. Постоянно ме притискат роднини и познати с неудобния въпрос- кога? Но искам да им кажа- това какво ще правя с матката си или със живота си не ви влиза в работата, а касае единствено и само мен!

В природата си има правила, там женската продължава вида и така би трябвало да е и с хората. Но ние сме еволюирали дотолкова, че отношенията мъже-жени-семейство са се размили ужасно и дори са се изкривили.

Много мъже не поемат отговорност и майката е тази, която трябва да се справя с всичко. Ами ако самата майка също не е готова? Тогава тя се изпълва с гняв и ударът се поема от детето.

Знаете ли колко хора осакатяват емоционално децата си и създават чудовища? Те прехвърлят собствените си комплекси и неосъществени мечти върху поколението си. Това оставя трайни следи върху психиката на бъдещия човек, само защото те не са готови да бъдат родители или не могат да се променят в името на детето си.

The 41st Annual People's Choice Awards - Red Carpet

Но според обществото съпругът и децата правят жената завършена. За огромен процент от хората е точно така и това е най-тъжното ( важи дори за собственото ми семейство). Нима ако не си омъжена или майка не ставаш за нищо? Нима си се провалила? Все едно до онзи момент си никой, без значение колко лични и професионални успехи имаш? Преди време прекрасната Шарън Стоун заяви, че не иска деца. Това прави ли я по-малко жена или по-малко успяла? Елън Дедженерис и Порша де Роси, съвсем открито коментират, че си харесват живота, без той да включва бебе и смятат, че това е тяхно право. Ким Катрал не се свени да каже-”Децата са уникални, забавни и сладки… и после ме заболява главата”. Но аз не давам тези, примери, за да кажа- не раждайте! Искам да покажа монетата от всичките и’ страни. Тези жени са достатъчно смели да се изправят пред света с решението си и да го отстояват, без значение от последствията и обществения натиск.

Доста дами между другото искат да станат майки, но не са намерили човек, с когото да го направят. Тях също ги съсипват моралистите – “Защо така бе момиче, какво чакаш?” И горката жена трябва да се самобичува, защото явно не е наред, щом не е намерила мъж, който да я забремени. Някои издържат на това предизвикателство, но други попадат в капана. Изведнъж решават, че са готови на всичко за желаното семенце, само и само да не ги сочат с пръст. Правят жестоки компромиси със себе си, за да се впишат. Или пък завинаги остават с една алена буква на гърдите и трябва безславно да си стоят в ъгъла на срама. Други се вманиачават, че на всяка цена трябва да станат майки. Там не знаеш кое е водещо – дали е вътрешна потребност за самореализация чрез детето или искрено желание да се създаде нов живот…

И все пак няма да спра да повтарям- това е лично решение! Всичко друго са обстоятелства, водещи до тежки статистики.

Според данни на Фондация За нашите деца България е на първо място в Европа по брой на изоставени деца до 3-годишна възраст за 2008 г. Това говори колко неподготвени са бъдещите родители и колко безотговорно се отнасят към даряването на живот.

Днес много двойки съвсем осъзнато решават да нямат поколение, макар това да означава, че винаги трябва да са в защитен режим и да се обясняват на хората, които снизходително ще клатят глава.

Актрисата Зоуи Дешанел е майка и въпреки това споделя- “Да не би всяка жена да си умира да има деца? Не мисля. Да не говорим, че никой не задава този въпрос на мъжете. И отиваш например в супермаркета и всеки таблоид започва да тръби: “Бременна и сама!” Защото уви, ние още сме заклещени в петдесетарския идеал за това как една жена трябва да живее живота си“.

screenshot-drive-google-com-2016-11-28-17-04-44

Примерите са много. Светът се е променил. 48% от жените в САЩ на възраст между 18 и 44 години нямат деца.

БТА съобщава за маркетингово проучване, направено през 2014 г. в България, според което 54% от младите двойки без деца смятат, че семейството пречи на кариерното израстване, а 56% от анкетираните двойки, които нямат деца казват, че към момента не планират да имат (Анкетата е направена сред 666 човека над 18 г. в цялата страна).

Доста любопитно е, че това, което майките описват като нещо невероятно и разказват за изумителния контакт, който осъществяват с децата си след раждането, се дължи на химични процеси в собственото им тяло. Окситоцинът е хормон, който се поражда след секс и оргазъм при мъжа, а при жената след раждане и кърмене. Той създава чувство на любов, лекота, пълно щастие. Бета-ендорфинът, продукт на хипофизата, също се увеличава значително при горе изброените процеси, а ефектът му наподобява хероин или морфин. Мисля, че природата има доста извратено чувство за хумор, но е намерила начин да убеди жените в чудото на раждането.

Аз не искам да убеждавам никого, че да си майка е нещо лошо. Напротив. Това за което говоря е правото на избор! Никоя жена не трябва да се чувства принудена да ражда само защото “така трябва”! Жестоко и тъжно е да се вменява вина. Трябва да е личен избор. Не решение под натиск. Ако е нещо, което желае с цялото си същество, то трябва да го направи задължително. Майчинството е любов, разбиране и търпение, а не задължение!

129012521717674

А и монетата винаги има две страни. Изследователят Пилянг Ким, който изучава промените в мозъка на жената, станала майка, казва, че “Майките всъщност отчитат много високи нива на модели на мислене“. След раждането на детето, мозъкът на майката започва да работи на много по-бързи обороти и това и се отразява на целия организъм. Освен това раждането след 40 години, от което толкова се плашат суеверните, се оказва, че влияе много положително на целия организъм, като се активират всички скрити и заспали енергийни резерви. Така поне съм сигурна, че някой ден като реша да имам дете, пък било то и след 40, ще осигуря на тялото си едно прекрасно презареждане. До тогава обаче, мисля да не давам обяснения на никого!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s