Опити с животни или красота= смърт

Преди време написах един саркастичен статус във Фейсбук относно шампоаните от т.нар. веган козметика. Откритието ми за съществуването им съвпадна с един пореден краен протест на хора, които се правеха на пържоли и може би това определи негативното ми отношение. Но така и не си направих труда да проверя какво означава това определение.

against-animal-testing-ad-prints-2

Днес вече знам и ми се иска повече хора да знаят. И тъжното е, че заради разни крайни активисти, хората имат ужасно погрешна представа за веган продуктите и за тази култура като цяло.

Та нека обясня. Понятието веган козметиката включва продукти, за чието производство са ползвани само натурални съставки. Нищо с животински произход и няма пострадали животни, на които те да са тествани.

Опитите върху животни и включването на животински продукти в съдържанието на козметиката е красиво изписано със сложни символи, които повечето от нас не разбират какво означават.

catvivisection

Но искам да ви споделя малко данни от PETA Това е международна организация бореща се за етично отношение към животните с повече от 5 млн членове и поддръжници. Ето какви данни изнасят те за различните съставки в козметичните продукти:

Кератин (Keratin)– съставка, която е в почти всеки продукт за коса се прави от животински косми, смлени рога и кости на животни.

Алантоин (Allantoin) се извлича от пикочната киселина на кравите и е съставка за лосиони и кремове.

Прекрасният аромат на мускус, който се включва в много парфюми –Кастор/ Кастореум (Castor/Castoreum)– идва от гениталиите на бобрите.

Красивите цветове в червила и ружове ги дължим на Кармин (Carmine)-пигмент извлечен от насекоми.

Колагенът, който толкова обичаме да търсим в кремовете за лице идва от протеините намиращи се в животински хрущяли, кокали, кожа и тъкани….

graphic-dog-animal-testing-picture

Примерите са стотици. Равносметката тъжна.

Но още по страшното идва с всички опити, които се извършват върху животни в името на нашата суета.

За продукцията на най- известните и търсени марки умират стотици хиляди животни годишно. Аз лично имам от всички тях в козметичната си чанта, както и много други жени… Заради моята спирала за извити мигли, зайчета са ослепели, а след края на експеримента са загубили живота си (тестът на Драйз, който е твърде жесток за подробно обяснение).

Животни върху които се тества са гризачи, кучета, зайци, риби, котки, морски свинчета, мишки, шимпанзета и други.

По данни на HSI ( Humane Society International – организация защитаваща животните) се казва, че над 115 милиона животни годишно се подлагат на експерименти и  повечето от тях не оцеляват, като обикновено умират в адски мъки.

Статистика с точност не се води, защото е срамно, но за съжаление не е незаконно на доста места по света.

Европейският съюз се старае да въвежда контрол в това. През 2013г. забранява тестването върху животни за направата на козметични продукти (но не и за препарати)

Но на другия фронт е Китай- там е забранена продажбата на козметика, ако НЕ е тествана върху животни… В САЩ също е легално да се прави това.

e416704e45c36019e07cfd13a392ab4e

За съжаление големите корпорации не могат да си позволят да изпуснат един толкова доходен бизнес. А и ние хората обсебени от мания по собственото си величие и в името на вечната младост, красота и здраве сме готови да си затворим очите.

Разбира се обосновката “как да знаем дали няма да ни навреди нещо, ако не е тествано върху живи същества”, винаги ще я има. Но реално ние сме различни биологични видове и това, което е вредно за едно същество, може да не е за друго…

Данни на сайта Vivisection Information Network, обобщаващ информация от различни медицински доклади показват, че

  • само 1,16% от човешките болести ги има при животните;
  • 92% от лекарствата използвани върху животни дават коренно различни показания върху хора;
  • 88% от мъртвите раждания при хората са в следствие използването на лекарства минали успешни тестове върху животни;
  • 75% от страничните ефекти наблюдавани върху животни не се срещат при хората. Има още много тежки данни, но ще ги спестя… Факт е че тези тестове нямат нужната успеваемост, която да ги осмисли или оправдае.

През 17 век философът Рене Декарт твърдял, че животните нямат душа, следователно те не изпитват болка… Преди това хората са вярвали и че земята е плоска, че боговете се разхождат на земята, че един лодкар пренася мъртвите в другия свят и че злато може да се прави от пясък…

Вече знаем, че земята е кръгла, знаем и от къде идва златото, богове не се срещат по улиците, знаем и че животните имат душа. И въпросът е като знаем толкова много, защо вървим така смело в грешната посока?

Тъжният факт е че колкото повече научаваме, толкова повече затъваме в еволюционното си блато.

Псевдозащитници в действие- има и такива…

http://www.lifebites.bg/kozmetika-krasota-smart/

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s