За Коледния дух без любов

Не съм фен на празниците. И не защото съм самотна и нещастна, изпълнена с желание да си прережа вените, както гласи празничното коледно клише. А защото ги намирам  за комерсиални и фалшиви. Ако питате някое дете какво има на Коледа- то ще ви отговори- подаръци! И лошото е че детето ще очаква подаръци! И не става дума са топли чорапи или захарни курабийки, а ще иска кукла, робот, компютър, телефон, трудна за произнасяне джа джа…

Вменява се една енергия, която се носи през годините и като стане завършен човек, това въпросното дете, ще продължава да асоциира Коледа само с материални неща.

624-400-pari-podaryk-kutiia-dolari

Подобно на празниците, на които се радваме, само защото са повод за повече почивни дни, то и тук формата е сходно извратена.

Това ли е празникът? Реклами по телевизията, които те учат, че трябва да вземеш кредит за да купиш подаръци на близките си, иначе си неудачник.

Или онези, които повтарят на малки и големи, че луксът е важен, че имането е на първо място… Или другите, които ти вменяват вина, ако не можеш да купиш на семейството си поредните безумни и ненужни вещи…

Лицемерно е, ако празникът е това. Гледаме филми за щастливи хора и вярваме в чудеса- прекрасно!

Плащаме луди пари, за да отбележим още по лудо денят на Новатата година. Като е много важно да имаме скъпо струващ отговор на въпроса- “А вие къде ще сте на Нова година?”

99341768

Разбира се, кой не обича луксозните изживявания.( Ако преяждането и препиването с непознати или познати, които се държат като дебили е такова).

И не забравяйте да си пишете смс-и с текст “честито възкресение” или беше “рождение”- на кой му пука, пратил си честитка- това е важното.

Знам, че звуча като Гринч. Даже скоро приятелка ме нарече и Скрудж, заради липсата ми на Коледен дух. Но нима не съм права?

Всеки сам решава какво да прави. Не се заяждам със света, защото тази битка е загубена. Печели Дядо Коледа ( онзи на договор с Кока- Кола) и чувалът с изненади.

Хайде сега Весели празници от мен и гледайте рекламите за хапчета срещу газове.

ЧНГ и да сме живи и здрави!

*****

ПС- Има изключения и много се радвам, че е така, но днес не говоря за тях!

Вижте историята на дядо Коледа 🙂

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. Най-лошото, е че Коледа не е празник на бебето Исус, а на едно консуматорско общество живеещо в свят на реклами.

    Liked by 1 person

    1. Уви, така е…

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s