Адидас срещу Пума или войната на двама братя

Адидас срещу Пума. И не става дума за търговско съревнование. Те са едни от най- известните спортни марки в света, но малцина знаят, че са плод на битката между двама братя. Главни действащи лица в този епичен сблъсък са Адолф (Ади) и Рудолф (Руди) Даслер.

Личната война започнала от обущарницата на баща им. Превръща ги в най- силните в бранша, но и отворя непоправима пропаст по между им. И като в роман поставя фабриките им на двата бряга на една река.

През 1898г. се ражда Рудолф Даслер, а две години по късно брат му Адолф. Те са радост за баща си- обущарят Кристоф и майка си Паулина. Семейството живее в малкото баварско градче Херцоганаурах, като се изхранва с много труд.

Едва завършил училище Рудолф започва работа в местната обувна фабрика, но Първата световна война го извиква на фронта. Мястото му във фабриката заема Адолф. Междувременно баща им специализирал в правенето на домашни чехли.

Schuhfabrik 1927, bereitgestellt von Puma
Schuhfabrik 1927, bereitgestellt von Puma

През 1924г. Рудолф се завръща и се поставя началото на Обувната фабрика на братя Даслер. За начало тя се помещава в местната пералня. Персоналът включвал цялото семейство и разчитал най- вече на ентусиазъм.

Част от този ентусиазъм е любовта на Адолф  към спорта.

  Като истински фен, той мечтае да създаде универсални спортни обувки. И за това се заема да разработи подходящ модел.

По това време отношенията между Рудолф и Адолф не са толкова обтегнати, а и те умело съчетават качествата си. Руди има отлични търговки умения, докато Ади е творец. А тази комбинация предвещавала голям успех за бизнеса.

Създават семейства. Работата върви. Бъдещето изглежда доста розово, но съдбата има други планове.

По това време Германия се развивала под знака на Хитлер. Нацистите са големи почитатели на спорта, за това и семейство Даслер се ползва с облаги. Те стават членове на партията, в името на бизнеса, а услугите им се търсели все повече.

През 1936г. по време на Олимпиадата в Берлин  представят своите спортни обувки с шпайкове. Предлагат ги на американеца Джеси Оуенс, който е истински впечатлен. С тях печели 4 златни медала, а това изстрелва производството на обувки Даслер до 200 000 чифта годишно.

adidas-0

Но началото на Втората световна война, ги разтърсва здраво. Даслер са извикани на фронта, като се налага да изоставят фабриката. Армията обаче, се нуждае от много обувки и Адолф е върнат у дома, за да прави военни ботуши.

Някъде там започва и раздорът между двамата братя. Те преживяват войната, но идва американската окупация. Рудолф е арестуван заради връзките си със СС, докато Адолф се отърва изтъквайки заслугите си за американските спортисти през 30-те. А има слухове, че той свидетелства срещу брат си, за да се спаси. Рудолф отива в затвора, а междувременно Ади завзема изцяло бизнеса, като не показвал интерес към съдбата на брат си.

Започват взаимни обвинения по между им, но явно никой от тях не е достатъчно убедителен, защото американците се отказват от процес и Руди се прибира. (А и неофициално ги ценят заради приносът им към спорта)

hqdefault.jpg

Интригите обаче не свършват до там. Говори се, че Рудолф за отмъщение прелъстява жената на Адолф. Обвиняват се за злоупотреба със служебни пари, за права и какво ли не.

Личната вендета взима своя връх и те разделят бизнеса през 1947г.

Рудолф се мести на отсрещния бряг на реката, пресичаща града, точно срещу брат си.

Адолф кръщава своята фабрика Адидас, като съчетание от името и фамлията си. А Рудолф първоначално приема бизнесът да е под марката Руда, но не му звучи достатъчно силно и прекръства компанията на Пума.

Това начало ражда два гиганта в производството на спортни стоки. Конкуренцията разделя малкото градче на две в своите предпочитания. Дори футболните им отбори воюват, като едните носят три ленти на екипите си (емблематични за Адидас), а другите имат скачаща пума.

През 1954г. Адидас  осигурява екипировка на националния футболен отбор и прави голям фурор на световното първенство в Швейцария. Пума пък създава първите в света бутонки за серийно производство като снабдява с тях големите германски отбори. След това, както се казва, всичко е история.

Двете компании се конкурират постоянно и се опитват да си крадат сделки. Водят битка за известни спортисти и състезания и за това кой да ги представя. Тази война се продължава и от децата им.

1325891980

Адидас има впечатляващи успехи в световен мащаб, но през 80-те изпада в криза и продава 80% от капитала си на французина Бернар Тапи (1990г). Пума също става публична собственост по това време. Но днес и двете компании са сред водещите в бранша, като зад тях стоят впечатляващи приходи и постижения.

А братята Даслер така и не се помиряват. През 1974г. Рудолф се разболява и има желание да се види с брат си. Адолф също е уморен от отношенията им, и макар да казва, че вече не се сърди на Рудолф, не отива на погребението му. Няколко години по- късно умира и той, като е положен в противоположния край на гробището.

През 2009г. на 21 септември- Световния ден на мира, директорите на двете фирми си стискат ръцете в знак на уважение и се играе помирителен мач между отборите на Адидас и Пума. Така 60 години по късно войната между двата лагера най- сетне приключва.

http://www.lifebites.bg/adidas-vs-puma/

Вижте една от тайните на Вселената

Advertisements

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s