Мейлин Чан Кайши: Истинската императрица на Китай

Твърде често историята помни имената на велики личности, сложили отпечатък върху света. Някои от тях остават в сянката на своя пол, въпреки закодираното във вените им величие.

Една уникална дама обаче, е успяла да счупи предразсъдъците на околните и да се наложи сред мъжете. И то във времена, когато да си жена, означава да раждаш и да стоиш до печката. Това е историята на Мейлин Чан Кайши

Тя следва амбицията си да управлява света и има всички основания да смята, че това е възможно. Но се задоволява само с управлението на Китай и създаването на Тайван. Тя е 1927_Chiang_Soong_wedding_photo1.jpgМейлин Чан Кайши, жената стояла плътно зад Генералисимус Чан Кайши и тази, която Хемингуей нарича истинската императрица на Китай.

Родена е като Сун Мейлин, в заможно китайско семейство. На бял свят идва на 05.03.1898г. в Хонкоу. Тя е четвъртото от шест деца, а името и означава “превъзходна”. Баща и умира твърде рано и грижите за семейството поема брат му Чарлз- човек с модерно мислене и американско възпитание. Още от малка Мейлин заминава за САЩ и получава отлично образование. Тя завършва английска литература и философия в престижния колеж Уелсли, а малко след това и курс за преводачи. Вкусила от свободния американски дух, съчетан с традициите на Китай тя се формира като силна личност с изразена позиция за всичко.

Връща се у дома през 1922г. и среща пленителен мъж, който по лошо стечение на обстоятелствата е женен. Но за решителната Сун, това не е спънка. Дори властната и майка, потомка на знатен род, не може да я спре да се омъжи за офицера Чан Кайши. А той не само, че се развежда заради нея, но и приема християнството. Мейлин е убедена, че на Чан му предстоят велики дела и се оказва права.

cankaysi-5gwzqm1smxkw8ks844ckcko04-ejcuplo1l0oo0sk8c40s8osc4-th

Той става главнокомандващ на революционната армия. През 1927г. смачква опит за преврат и взема цялата власт в Китай, като получава титлата гениралисимус. Плътно до него през това време е Мейлин.

Тя обаче има амбиции, отвъд титлата първа съпруга. И сентенцият а, че зад всеки успял мъж стои жена може би тръгва от Сун, защото качествата, дипломацията и чарът и’, правят повече политика, отколкото няколко мъже взети заедно.

Мейлин заема постове като министър на авиацията, съветник по въпросите на външната политика, дори става военен министър. Реално няма решение касаещо държавата, което да не е било предварително съгласувано с нея. По време на международни преговори, тя не си мълчи и често взима отношение. Отличният и английски я кара да се меси в разговорите и да поправя преводачите. Тя влиза в полезрението на световните лидери. Сун е един от първите политици обърнал внимание на социалната дейност. Тя изгражда домове за сираци и се грижи те да получат образование.

През 1937г. списание Тайм, обявява семейство Кайши за мъж и жена н%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bbа годината. Но Мейлин отива още по далеч. И решава, че не иска само да управлява Китай, а целия свят.

По това време в САЩ за президентския стол се борят Рузвелт и Уендъл Уилки (1940г.) Рузвелт печели, а Уилки заминава на дипломатическа мисия в Китай. Той е поразен от чара на Мейлин, която среща на прием. Явно привличането е взаимно, защото те започват една безразсъдна афера. В него госпожа Кайши вижда не само привлекателен мъж, а и нов лост, с който може да протегне десницата си над любимата Америка.

Пред свой близък тя споделя: “Ако Уендъл бъде избран, тогава аз и той ще управляваме света. Аз ще ръководя Ориента, а Уендъл – Западния свят“.

Определено Сун не познава граници, що се отнася до мечти и амбиции. Тя залага честта си на карта и рискува постоянно. Силно се надява, че любовникът и ще спечели следващите президентски избори. Но той умира от инфаркт и това осуетява плана и. Постъпката на Сун Мейлин поражда лавина от слухове, които стигат до съпруга и. Те разклащат семейния кораб, но тя успява да го успокой и да възстанови мира в дома си. Но цялата история се отразява на Чан Кайши и той взима доста грешни решения.

174502-004-99678220

Скоро след това, войските на Мао Дзе Дун, разбиват тези на генералисимуса (1949г.)  и той, заедно с жена си бяга на остров Формоза, където създават Тайван.

Макар и в изгнание Мейлин и Чан Кайши, отново сътворяват нещо безсмъртно. Те се отърсват от загубата, изглаждат различията си и подемат ново начинание.

Вдъхват живот на острова и цялата загубена амбиция се влива в енергия, изградила проспериращ Тайван. Дори и днес малката държава носи величествения отпечатък на първата двойка. Напредничавите им идеи формирали мисленето на местните хора в посока на капитализъм и търговия. Правилата са навсякъде, но се спазват с усмивка. Сградите се строят в духа на фън шуй, с най съвременни екологични технологии. А културата и изкуството вървят редом с огромните небостъргачи. Сянката на Мейлин е навсякъде, дори и днес.

През 1975г. Чан Кайши умира и след почти 50 години брачен живот и Сун остава сама.

167853-004-de3dea64

Последните години от живота си тя прекарва в САЩ, като се занимава с рисуване и благотворителност. През 2000г. организира собствена изложба, която има голям успех.  

Мейлин живее в огромен апартамент с армия от слуги, до края на дните си. Тя няма деца, но остава в наследство идеите си. Майката на Тайван и бивша императрица на Китай, умира на 106 години. Тя е погребана с почести в Манхатън. Животът и е впечатляващ, а хрониките едва ли знаят и половината от истинските и приключения. Когато човек е роден победител, то той не спира. Дори, когато е загубил битка, знае че тя носи нова възможност.

Вижте историята на Шейха Моза

http://www.lifebites.bg/istinska-imperatrica-kitai/

Advertisements

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s