Джей Зи: от гето в Бронкс до корицата на Форбс

36 песни вместо автобиография или автобиография от 36 песни. Така ни показва пътя си Шон Картър, който всички ние познаваме като Джей Зи.

Decoded (декодиран) е роман, който няма нищо общо с всички познати форми на книга. Това е автобиография, реализирана с помощта на Microsoft, в която през текстовете на песните си, Джей Зи ни разказва живота си.

Филмите и полицейските хроники показват рапърите като пропаднали хора, които са замесени в най- различни престъпления, влизали са поне веднъж в затвора и се славят като лоши момчета.

В реалността, често този имидж се оказва просто фасада, в името на рекламата. Но за Джей Зи тъмното минало е част от битието.

Пътят до челните места в класацията на Форбс за най-богатите хора в света, минава през най-тъмните улички на Бруклин. И рисува сюжет, на който достоен прототип е Лушъс Лайън, герой от хитовия сериал на FOX- Империя, чийто образ неофициално се говори, че е вдъхновен от Джей Зи.

Началото е 1969г, денят 04 декември, ражда се Шон Картър. Мястото е гето Марси в Бруклин, Ню Йорк. Семейството има четири деца и много проблеми. Бащата решава,
че иска свобода и зарязва жена си сама.

Оцеляваjay-z-jaz-o-icedotcom-e1299491145544нето е трудно и става неизбежно Шон и братята и сестрите му да не се забъркват в неприятности, за да оцеляват. А това включва продажба на наркотици, участие в банда, вандализъм и какво ли не.

От съвсем рано Джей Зи си мечтае да прави музика. По цели нощи рапира и барабани из къщи, но вместо на сцената, излиза да продава наркотици.

Когато е на 12г. прострелва пристрастения си към дрогата брат, докато той се опитва да обере семейството. След години разказва, че това е било оцеляване в “градска война”.

Той осъзнава, че наркотиците разрушават семейства, включително и неговото, но в същото време е дилър. Сменя няколко училища, арестуван е, говори се, че дори е намушкал човек. Биографията му до тук прилича по скоро на портрет на завършен престъпник. Но Джей Зи не е от хората, които можеш да сложиш в рамка.

През тези тежки години, той не спира да мечтае. Рапира с приятели и си печели прякора “Джази”, заради музикалните си увлечения. А Джази, скоро след това става Джей Зи.

Участва в партита и влага цялата си страст в музиката. Започва да печели аудитория, в лицето на близки и приятели. През 1995г. успява да издаде първата си песен- In my lifetime. Но никоя музикална компания не иска да подпише договор с него. Той сам опитва да пласира записите си, продава каквото има, за да изплува. И решава, че щом никой не иска да го продуцира, то ще прави това сам. С двама свои приятели, основават компанията Roc a Fella Records. Капитал нямат, но имат хъс и воля. Забелязани са от друга компания и Шон Картър успява да издаде първия си албум заедно с рапъра Ноториъс Би Ай Джи, с който били съученици.

Така талантът му стига до огромна аудитория и влиза в класацията на Билборд 200. Пътят му нагоре след това е като изстрелване на совалка.

Следва договор с Def Jam и устрем, който променил живота на Джей Зи из основи. През 2005г. той вече оглавява Def Jam, но това не му стига и си прави собствена компания Roc Nation. Бизнес уменията му са впечатляващи. Днес Джей Зи е легенда.

Има 11 албума зад гърба си. Един платинен и награда Грами.

Миналото остава само в песните му, а уроците от онези времена са го направили това, което е днес. Той открива като таланти настоящи световни звезди ( Риана, Кание Уест и мн. други). Работи съвместно с музиканти като Тимбърленд, Джъстин, Тимбърлейк, Еминем, Линкин Парк и с още много от най- добрите в музиката.

21739141d21bd3571750d4cdeae408fa

Но това е само един от бизнесите му. Той е сред собствениците на отбора New Jersey Nets. Има козметична компания, успешна линия дрехи Rocawear, верига клубове. А наскоро придобива и известната марка шампанско Armand de Brignac.

Джей Зи е щастливо женен за певицата Бейонсе, с която имат една дъщеря Блу Айви. А последните дни отново са водеща тема за всички медии, защото обявиха, че очакват близнаци.

Любовта му към нея е огромна, въпреки постоянните клюки за разрив в отношенията им. Напук на всички, той дори приема нейната фамилия и след брака става Шон Картър Ноулс.

Някогашният гангстер днес е канен в Белия дом, на благотворителни събития. Работи с всички най-големи имена в бизнеса и няма затворени врати пред себе си. Старият му имидж е само лош спомен, а животът му е доказателство, че когато искаш нещо силно, независимо от обстоятелствата, то е въпрос на време да го постигнеш.

Вижте историята на Ги Лалиберте, създал цирк Дъо Солей- за успеха и волята

http://www.lifebites.bg/jayz-musikant/

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. MADE NOVA says:

    Интересна статия :)))

    Like

    1. Благодаря! 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s