Обичате ли кафе?

Обичате ли кафе? Имате ли нужда от дневната си доза?

При мен положението малко извън контрол. А доста пъти съм опитвала да го спра. Но както казва Марк Твен- “Няма нищо по лесно от това да спреш цигарите, аз лично съм го правил хиляди пъти”, та и аз така с кафето (друг път за цигарите).

И защо трябва да го спираме? Всеки ден изникват нови статии обясняващи за чудото на кафявата течност и за всички болести, от които ни предпазва. Но да не останат по назад веднага излизат още толкова други, които да оборят първите. И според тях кафето е вредно до безобразие.

index

На кого да вярваме? Като всеки се надпреварва да цитира учени и изследвания?

Може би на себе си и на това дали сме работоспособни и енергични или нервни и сприхави? Не знам точно. Но знам, че като ми замирише сутрин и се вдигам автоматично от леглото. А ето и малко факти за така любимата ни напитка.

Някой казват, че родината на кафето е Йемен, а други спрягат областта Каффа в Етиопия. Но първо от Йемен търговците започнали да го разпространяват по света. Историята разказва, че през 9 век, стадо кози попаднали на храсти с кафе. Пастирът бил изумен от тяхната енергия и превъзбуда, след консумацията на плодовете. Той решил да разбере как това растение действа на човека. И добре, че е било любопитството му.

Дълго време се пазел в тайна методът на отглеждането му. Но един индийски хаджия успял контрабандно да изнесе семена от Мекка и така поставил началото на инвазията по света.

history-of-coffee

През 16 век турците припознали кафето за любима напитка и масово залели пазарите с него. Като един тих завоевател разширяващ владенията си, през 17 век то превзема Европа, а 18-ти век и САЩ.

Някога арабските жени са имали право да се разведат, ако мъжът им не можел да осигури достатъчно кафе за домакинството.

Днес то е втората най-продавана стока след петрола и втората най-консумирана напитка след водата. Впечатляващо!  А в Япония дори съществува официален ден посветен на горчивата напитка- 1 Октомври

Има два вида кафени зърна- Арабика и Робуста. Арабика е най- разпространеният сорт, но пък Робуста има над 50% по голямо съдържание на кофеин.

beans

Основни производители са Африка и Южна Америка. Бразилия е лидер, но вече е догонвана от Виетнам, като източник на ниско качествени, но евтини сортове.

Най- скъпото кафе струва 1000 евро за килограм. То идва от Индонезия и се казва Копи Лувак. Любопитното е, че се добива от изпражненията на малката животинка цивета, която яде зърната на кафето, а крайният резултат е само за ценители.

В черното злато, сварено на джезве има повече кофеин спрямо еспресото. Това е така, защото кафето направено с машина е бърз продукт и водата няма време да взимодейства достатъчно с кофеина.

the-map-of-coffee-special-history-2560x1440

А така популярното кафе Американо се е появило през Втората световна война. Войниците от САЩ не можели да понасят горчивия вкус на късото европейско питие и го разреждали с много вода. А този навик си го пренесли и зад океана.

Любимото капучино пък е кръстено на монасите капуцини. Странен факт, но е така заради шапките върху белите им коси приличащи на чаша кафе с мляко.

Горчиво, трапчиво, опияняващо- то е безценна течна валута вече 700 години. Любопитните факти съпътсващи историята му са още много, а точната мярка е относително понятие. Но ароматът и вкусът са си съвсем реални и пристрастяващи.

Хората от племето хунза, не ядат нищо 3 месеца в годината, а това ги прави още по здрави, жизнени и енергични!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s