2072: Човеците и машините ще се слеят. И това не е откъс от филм…

2072: Човеците и машините ще се слеят. И това не е откъс от филм. Това е предсказание на прочутия футурист Рей Курцвейл

Знаете ли какво е футурист? Това е някой, който може да предскаже бъдещето, стъпвайки върху науката. Не, той няма кристално кълбо, но знае какво ще стане. И тези умения са достъпни и за обикновен човек. Макар, че Рей Курцвейл не може да бъде наречен обикновен.

Технически директор на Google, изобретател, учен, писател. Носител на редица награди в областта на модерните технологии. Има 21 почетни докторски степени. Описван е като един от най- големите умове на нашето време.

Рей е роден в Ню Йорк, на 12 февруари през 1948г. Син е на еврейско семейство избягало от Австрия преди Втората световна война. Родителите му са хора на изкуството, но той от 5 годишен проявява талант на изобретател. Животът му е низ от успехи, открития, успешен бизнес и предизвикване на съдбата.

maxresdefault Още през 1974г. създава революционно устройство позволяващо на слепи хора да четат, чрез сканиране на страници с текст и превръщането им в звуци. Това е само едно от многото му постижения. Той се посвещава на разработки касаещи изкуствения интелект и цялостния технологичен напредък на хората.

През 1990г. издава книгата Eпохата на интелигентните машини. В нея разказва с изумителна точност какво ще се случи следващите години. Технологичните му предсказания се сбъдват на 86%.

През 2015г. на Международен конгрес в Детройт прави доста смели изказвания, които ни пренасят на територията на Стар Трек и Междузвездни воини. Но вместо да бъдем скептици, трябва внимателно да го чуем.

Според него е въпрос на време човешкият ум да се слее с машините, а безсмъртието е на ръка разстояние. Все пак Рей не умее да мисли линейно като повечето хора, а експоненциално и за него невъзможното е възможно, като го доказва с лекота, чрез всяко свое откритие. Но нека видим хронологията, която предстои.

2019- Tя е доста скоро. И за нея се очаква компютрите да стигнат мощ от 20 квадралиона изчисления в секунда. Скорост сравнима с човешкия мозък.

Amputee demonstrates new bionic hand 2011 real technology

Микро компютри ще бъдат вградени навсякъде- в дрехи, стени, бижута и каквото се сетим. За Витруалната реалност няма да ни трябват очила, а изображенията ще се появяват на ретината ни. Устройства ще “показват” околния свят на слепи хора, чрез думи, а глухи ще ползват малки машини за преобразуване на речта в текст. Очаква се екзоскелети да се управляват с интерфейс директно чрез мозъка и така инвалиди ще ходят с лекота.

2021– Програми с изкуствен интелект ще създават изкуство.

2022– Роботите ще са навсякъде и дори ще се наложи да се приемат закони за отношението към тях.

2025- Част от преносимата техника ще се имплантира в хората, а нанороботи ще забавят стареенето

2028– Слънчевата енергия ще е достатъчна като добив, за да се покрият нуждите на целия свят.

2029– Компютрите ще могат да решават теста на Тюринг. Изкуственият интелект ще е конкуренция на човека.

Future-Brain

2031– Болните органи лесно ще се заменят с импланти, а те ще могат да се създават във всяка една болница. Хората ще заприличат на супер герои, защото усещанията и способностите им ще се увеличат значително, чрез наноботи. По- добра памет, по- висока скорост.

2034- Правата на машините ще бъдат защитени от различни социални движения.

2038– Клетките на тялото ни ще се програмират. А знанията ще могат да се залагат като софтуер.

2039– Директно в мозъка ще се имплантират наномашини. А интернет търсачките ще се управляват с мисъл.

2045– Безсмъртието ще е факт. Наноботите няма да позволяват на човек да старее или да се разболява.

2049– Виртуалният и реалният свят ще се слеят. Ще се създаде т. нар допълнителна реалност, чрез която всички физически обекти ще могат да променят формата и свойствата си.

the-singularity-controversy-3-years-later-a-london-futurists-event

2072- 2099– Началото на сингулярността- хората и машините ще се слеят напълно. Човеците ще могат да съществуват като програми и сами ще избират формата си. Съзнанието им ще контролира няколко тела. А обитанието им няма да се ограничава само в пределите на планетата…

Как ви звучи? Аз се почувствах твърде малка с ежедневните си мисли. А това са само част от технологическите предсказания на Курцвейл. Нямам търпение да видя как ще се сбъднат!

Какво още ни дебне зад “удобните” технологии?

http://www.lifebites.bg/ray-kurzweil/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s