Една арабска принцеса: Нейно Височество Шейха Маяса Ал Тани

Информацията за жената от арабския свят не стига до нас в най-чистата си форма. Асоциираме я обикновено с домакиня, забулена от глава до пети, без право на глас и в позицията на слаб и мачкан човек. Твърде често това е точно така. Но отвъд клишетата и предразсъдъците има жени, които са двигатели на своето време. И за тях няма значение къде са родени и на кой Бог се кланят. Една такава забележителна дама е от щастливките родени в кралско семейство. Но макар и привилегирована от съдбата, тя използва влиянието и името си да създава култура и изкуство. Тя е Шейха Маяса Ал Тани.

Родена е през 1983г. в Катар. Дъщеря е на бившия емир- шейх Хамад бин Халифа Ал Тани и сестра на настоящия Тамим Бен Хамад Ал-Тани. Но най- вече е дъщеря на майка си- забележителната шейха Моза- една от най-влиятелните и образовани жени от арабския свят.

Възпитана е в традициите на родината си. Тя гледа на дългата си роба и забрадката като част от културата на страната си, която обича. В реч за Ted Тalks обяснява, че уважението на традициите определя изборът и как да се облича, а не религията и нейните ограничения.

Шейха Маяса Ал Тани завършва политически науки и литература в САЩ. Докато учи в Duke university тя е вице президент на различни организации на политическа и социална тематика. Прекарва една година в Париж, където затвърждава образованието си. А след това работи за създаване на неправителствана организация в помощ на жертви на природни бедствия в Азия.

През 2006г. се омъжва за свой братовчед ( както се прави в кралските семейства) и му ражда трима сина и една дъщеря. Но това по никакъв начин не променя факта, че е много активна. Не използва майчинството, за да се оттегли от светския живот, а напротив още повече се мотивира да се труди за един по-добър свят за децата си.

0013813001.jpg

Тя е председател и директор на асоциацията на музеите в Катар. И като такава се заема да направи културна революция.

Лондонското списание “Арт ревю” официално определя шейха Маяса като най- влиятелната личност в съвременното изкуство за 2013 година. Говори се, че тя харчи повече от милиард годишно, за да могат Катарските музеи да се похвалят, че са собственици на едни от най- скъпите и значими произведения на изкуството в света.

Работи упорито и за откриването на филиали на популярни световни университети в Катар.

Prince+Charles+Sheikha+Al+Mayassa+Prince+Charles+_gCCAa2hHh-l

Шейха Маяса основава филмовия институт в Доха. Тя осъзнава силата на киното в модерния живот и иска Катар да има принос и в този бизнес. Разбира се всичко става с голям размах. Тази институция има за цел да подкрепи правещите филми и да образова подходящо, желаещите да се научат. Освен това всяка година се провежда филмов фестивал за професионалисти и аматьори. За Маяса е важно да се създадат традиции в тази област защото за нея: “ Филмът може да направи повече, отколкото да забавлява. Той може да образова, вдъхновява и обединява общности”.

Повлияна от своята майка Маяса Ал Тани влага много енергия в организацията Reach out to Asia (ROTA). Тя се грижи както за хора постарадали от бедствия, така и за това всеки да има достъп до образование. А тези, в които има потенциал се подкрепят да продължат обучението си, като после стават част от каузата. Маяса има отношение към спорта, литературата и целия бизнес на семейството.

Нейно височество пътува по целия свят. Тя е посланик на жените от Катар. Изнася лекции, занимава се с благотворителност, вдъхновява и гордо застава зад традициите и културата на родината си. Със своята отдаденост, присъствие и силна воля е поредното доказателство, че “слабият” пол може да променят реалността около себе си.

051275cc-3287-4a32-91ef-c361f9fc951f

Родена като принцеса, тя използва властта и богатството си, за да прави добро. Да помага и да развива сектори, които вече са изведени на челни позциии, благодарение на нея, на майка и’- шейха Моза и на стотици други жени от арабския свят.

Всички те могат да ни засрамят с езиците, които говорят, с образованието и уменията, които имат. А те са привилегия на будните умове, не на парите. Имаме прекрасен пример за това как кралската кръв не се използва за ходене по приеми със странни шапки, а за каузи надхвърлящи човека и малкия му свят. Въпреки предразсъдъците на религията и въпреки всичко!

Вижте коя е шейха Моза

http://www.lifebites.bg/sheikha-mayassa/

 

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s