Ив сен Лоран: човекът зад дизайнера

в Сен Лоран е дизайнерска марка, символ на класа и стил. Но колко от момичетата размахващи неговия етикет знаят нещо за човека отвъд името. А той- човекът Ив Сен Лоран е повече от забележителен.

Всичко започва в екзотичния Алжир. Годината е 1936, а датата 01 август. Ражда се момче в аристикратичното семейство на Лусиен и Чарлз Сен Лоран. То е кръстено Ив Мари Донат Матийо Сен Лоран. Баща му е адвокат и застрахователен брокер, притежаващ кино салони, а майка му се грижела за Ив и двете му сестри. Въпреки добрите условия, в които растe, малкият е болнав и свит. Често страда от подигравки в училище заради артистизма си. Единственото, което го радва е рисуването. Още тогава той проявява завидна креативност и прави модели на рокли за сестрите си. Майка му разбира, че младежът има бъдеще в модата и го води в Париж, където го запознава с редакторът на Vogue- Мишел Дю Брюноф. Скиците на Ив са харесани и скоро намират място на страниците на престижното списание.

Yves Saint Laurent

На 17 години, той се явява на конкурс на Международния секретариат на вълната и печели със свой модел на коктейлна рокля. На второ място остава Карл Лагерфелд. След този момент, двамата дизайнери били в постоянна конкуренция.

Пътят му е предначертан. Записва се в училището за мода в Париж- Chambre Syndicale de la Couture и скоро след това се запознава с Кристиaн Диор, който го харесал за свой асистент и го наел в House of Dior.

Тези години Ив Сен Лоран смята за определящи за израстването си като дизайнер. За съжаление Диор умира едва две години по късно. Сен Лоран става главен дизайнер и директор (1957г.) на модната къща и представя на публиката своята първа колекция с трапецовидни поли, която прави революция в модата. Но този триумф приключва много бързо.

Ив е призован в Алжир на военна служба през 1960 г. Френската армия обаче не му понaся и той получава нервен срив. Твърде рязка е границата между луксозния свят на изисканата висша мода и този на кал, кръв и окопи. Сен Лоран е вкаран в психиатрия и дори е лекуван с електрошок. Все пак успява да се съвземе и се връща в Париж, но там установил, че е загубил работата си. Ексцентризмът му не се харесва никак на по голяма част от консервативно настроените дизайнери в Диор и моментът е много подходящ да го изхвърлят от кораба. Но предприемаческият дух в младия мъж надделява и той съди бившите си работодатели за неправомерно уволнение и прибира като обезщетение 48 000 паунда- сума, с която отваря собствена модна къща. Освен това той има подкрепата на своя любовник и съдружник Пиер Берже, който се оказва любовта на живота му.

image-resize

Така е поставено началото на нова епоха и нов силен играч в света на модата. А Ив Сен Лоран, определено имал новаторски подход във всяко едно отношение. За него жената била най- голямото вдъхновение. Той казва: „Най-добрата дреха за жената е прегръдката на мъжа, който я обича. Но за тези, които са лишени от това щастие, ме има мен”.

И запретнал ръкави да прави революция. На Ив дължим кожените якета, женските костюми с панталон, гащеризоните, военните елементи в саката, трапецовидната пола, блейзерът, етно мотивите и цветята. Той първи вкарва елементи от различни култури, без значение дали говорим за Китай или Русия в дрехите си. Лоран казва, че съжалява само, че не е измислил джинсите. Ив обожава черното и го ползва в дрехите смело.

Вдъхновен от Пикасо, интерпретира неговите геомертични форми в моделите си. По късно тази колекция става част от изложение на къщата музей в Париж, собственост на дизайнера и приличаща повече на бутик с над 20 000 различни тоалета.

1327659780_yves-saint-laurent-1-880x531

Комбинира цветовете, по невъзможни до тогава начини. На него дължим прекрасният парфюм “Опиум” и фееричните прозрачни тоалети.

Катрин Денъов е любима муза на дизайнера, а всички популярни модни лица са били част от ревютата му. Актриси и аристократки желаят да бъдат обличани от моделиера.

Музеят Метрополитън в Ню Йорк, прави негова ретроспективна изложба, която показва етапите на работата му. А наградите му за мода се увеличават с всяка година.

Феминистките го обожават, а не е тайна, че той се стреми да прави модата по достъпна за всички. Без свян позира гол, пред камерата за реклама на свой мъжки парфюм и без срам заявява, че не харесва финтифлюшките в облеклата. Той е първият, които използва тъмнокожи модели да показват дрехите му. 

Този силен подем продължава до 1986г, когато Ив Сен Лоран и Пиер Беже се разделят, но дори и след това Берже остава в компанията и е важен елемент в нейното управление.

Като повечето творци, Ив също има своите демони. Неговата свръх чувствителност го прави уязвим и за да се справи с натиска, който го преследва, той  посяга често към алкохола и наркотиците. Многократно изпада в депресии и за дълги периоди се затваря в себе си, мисли дори за самоубийство.

Това се отразява на бизнеса и приходите започват да падат, а жълтата преса не спира да го атакува за явните слабости. И така в края на 90-те Берже и Лоран решават да продадат компания срещу 600 милиона долара на американска фармацефтична компания. Ив Сен Лоран остава, като дизайнер до 2002 година, когато прави своето прощално ревю и отстъпва мястото си на Том Форд.

През 2007 е в знак на уважение, френският президент Никола Саркози го удостоява с поста Велик офицер на Почетния легион.

ysl2

Година по късно тумор в мозъка, го отнема от света. Това става на 01 юни 2008г. Останките му са положени в любимия му Маракеш в неговата Синя вила- останала в личната му историята като пристан за бягство от света. Съчетала изтока и запада, и събрала растения от цял свят, тя е достоен последен дом на Ив. А той самият вече е безсмъртен. Инициалите му се разхождат по всички улици на света, ароматите му опияняват силно, а наследството му вече е в бъдещето.

Вижте историята на Хатшеспут- жената фараон

http://www.lifebites.bg/yves-saint-laurent/

 

Advertisements

3 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s