Чинг Ши- Кралицата на пиратите

Какво ви идва първо на ум  като чуете думата пират? Аз си представям брадати, страшни мъже с кука вместо ръка. Грабнали сабя, готови да убиват. Историята познава много зловещи разбойници кръстосвали моретата и всявали ужас по пристанищата. Но едва ли някой би асоциирал образа на пирата с красива и крехка жена. И то точно с Кралицата на пиратите.

Който е гледал “Карибски пирати”, може би е забелязал, че на сборището присъстваше и една дама- госпожа Ши. Но знаете ли, че ролята и е вдъхновена от реално съществувалата Чинг Ши. И в нейно лице не говорим за обикновен човек, а за същинска владетелка, командвала 70 хил. мъже.

pirate-gang-with-Chinese-woman

Чинг Ши е родена през 1775 г. в Гуандан, Китай. Да си жена било страшно в онези времена. Често момичетата били убивани при раждането си, като нежелани деца или още невръстни ги продавали за съпруги, робини или проститутки. По подобен жесток начин започнал и животът на Чинг Ши. Не знаем какво е ранното и детство, но то вероятно свършило бързо, защото и се наложило да си изкарва прехраната с проституция. Този живот обаче, вместо да я смачка калил волята и. Тя станала твърда и непоколебима. С малко късмет и много женски чар, спечелила сърцето на един от клиентите си и той я направил своя съпруга през 1801г. Това бил пиратът Чжен И. Той бил капитан на флота от разбойници наброяваща 200 кораба.

За няколко години Чинг изучила животът на пиратите и се проявила като истински водач. С мъдрите си съвети тя насочила мъжа си в нова посока. Били сключени различни сделки и обединения с други кантонски пирати и много скоро корабите под властта на съпруга и станали повече от 1000.

de1224e8850bf29048ae56d99db415f4

Тъкмо свикнала с ролята си и животът и поднесъл лоша изненада. Чжен И бил убит през 1807г. в битка. И тя се озовала в ситуацията да е жена начело на огромна флотилия.

Годините през, които живяла и управлявала заедно със съпруга си и спечелили реноме на безкомпромисна личност. А това съчетано с красота и силен характер и помогнало да се наложи над свирепите разбойници. Те гледали на нея с уважение. А Чинг Ши разгърнала потенциала си в нечуван размер. Вместо да се свие в мъката си, тя подела редица набези над градове, пристанища и кораби. Много скоро пиратите под нейно командване нараснали многократно. Източниците разказват, че под контрола на нежната и ръка имало 70 000 мъже. А дамата знаела кога да гали и кога да наказва. Въвела правила на корабите, които се следвали изключително стриктно и наказанията за неспазването им било кърваво. Всичко заграбено трябвало точно да се описва. 20% от плячката отивала за кораба, който извършвал грабежa, а останалото се разделяло между всички останали. Жените, които пленявали по време на набезите се делели на красиви и грозни. Привлекателните били омъжвани за моряци, а другите ги освобождавали. Никой от мъжете нямал право да изневерява на съпругата си. Наказанието за това било смърт. Изнасилването било недопустимо и също водело извършителя до фатален край. На дезертьорите им режели ушите. Правилата били железни и интересното е, че се спазвали без никакво роптаене, защото благодарение на мъдрото управление на мадам Ши, всички живеели охолно.

Набиращата сила на огромната армия на Чинг изправяла на нокти китайския император Цзя Цин от династията Цин. Тя била изключителна заплатаха. Императорът изпратил стотици кораби, които трябвало да разгромят пиратите, но победените се оказват нападателите и дори били пленени 63 кораба от императорската флота. Чинг била страшилище и за европейците посмели да доближат Китай. Не веднъж потопявала кораби на Великобритания, Холандия, Португалия.

Единственият начин да бъде спряна се оказали преговорите, защото явно силата била на нейна страна.  Срещу много пари и обещание за помилване на всички пирати Чинг Ши се съгласила да разпусне флотата си, след няколко много успешни години в открито море.

rachel-wall-feature

Тя се завърнала в родния си град, където сключила брак със свой подчинен и неин доведен син. Отворила публичен дом и заложна къща. Кралицата на пиратите доживяла старини, като богата и уважаван от всички жена.

Нейният изключителен живот я направил героиня в редица книги, филми и видео игри в Азия, а и в целия свят. Майките разказвали приказки на децата си за пиратката, разтреперваща мъжете само с поглед. Чинг Ши е поредното доказателство, че така нареченият слаб пол е в състояние да промени световната история. Тя е толкова ярка, че 200 години след смъртта и се носят легенди за делата и.

Вижте историята на Мейлин Чан Кайши- още една велика жена и императрица на Китай

http://www.lifebites.bg/queen-pirati/

Advertisements

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s