Свети Николай или Дядо Коледа

Преди повече от хиляда години в Патара, днешна Турция се ражда един изумителен човек. Митовете и легендите около него са толкова много, че векове по късно продължават. Той се казва Никола, но на много места по света е известен и с другите си имена- Свети Николай Чудотворец и дядо Коледа.

От уста на уста се носят разказите за доброто му сърце. Той не щади сили, за да помага на бедните през целия си живот. Похарчва наследството си, за да откупува живота на роби и изгнаници. Николай става епископ, но се отказва от материалните облаги в името на нуждаещи се и с този пост върши само добрини.

sv-nikolai-dyado-koleda-2

В онези години гоненията срещу християните били жестоки. Той самият попада в затвора заради вярата си, но оцелява. Говори се, че с горещи молитви е опазил живота на моряци, с които попаднал в бурно море на път за Божи гроб.

 Пирати пък убедил да приемат християнството след като им показал силата му. Други спасил от корабокрушение като запушил пробойна на лодка с шаран.

 Истината и легендите се сливат. Но в очите на хората той е светец. Те започват да виждат в него Посейдон- богът на моретата, сочат го за повелител на ураганите и на него се молят да пази моряците и корабите.

 Смятали, че когато го ядосат, той предизвиква бедствия и в знак на уважение на 06 декември (денят на смъртта му), те не влизали в морето.

През Реанесанса свети Николай става популярен в цяла Европа. През 12 век е особено почитан в Холандия като закрилник на моряците търговците и децата. Те пък сливат образа му с тяхно езичество божество с дълга бяла брада и създават легенда, как свети Николай обикаля на кон и раздава подаръци на бедните.

През 18 век образът му става популярен и в Америка, като е донесен от холандци и датчани, което води до новото му име Sinter Klaas, съкратено от Sint Nikolaas (което на датски означава Св. Николай) и стига до модерната интерпретация Санта Клаус.

16443_3145_1260115679

Бил изобразяван като мил старец, които раздавал подаръци на хората. През 1804г. излиза книга “Историите на Ню Йорк” на Уошингтън Ървинг, която много силно популяризира приказките за дядо Коледа и утвърждава днешния му образ.

По нашите ширини се запазва името свети Николай Чудотворец и около магическата му личност се създават най- различни ритуали и вярвания повлияни от бита на хората, които го прославят.

На 06 декември се яде риба в знак на уважение към шарана, с който спасил живота на моряците, а люспа от него се пази през цялата година за здраве и благополучие. В този ден масата не се вдига, пече се обреден хляб и се събират близки и роднини на богата трапеза.

За свой покровител Свети Николай е избран от банкери, моряци, търговци, ловджии. В негова чест именни дни празнуват всички, които носят имената Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо и т.н.

 Останала е традицията да се правят подаръци на всички свързани с 06 декември, пък били те символични или не. Все пак, ако трябва да се откъснем от митология и история, за да се озовем в наши дни, то знаем, че празниците имат и една по материална страна.

77d75490009312e4059023e389904ddc

Именниците се чувстват много по специални, ако получат някаква изненада и правят богати трапези за свое здраве. Банкерите си разменят стари монети в знак на уважение към собствената си професия. Търговците подаряват част от стоката си, за да имат по голяма печалба през годината. А няколко седмици по късно децата нямат търпение да проверят какво е оставил и за тях добрият старец под елхата. Добре е да знаем корените на празниците си, за да ги уважаваме. Защото асоциацията ни с празника не трябва да бъдат почивните дни или ваканцията или подаръците, заради които умели маркетолози ни призовават да теглим кредити. Това е много повече! Празникът е времето с близките ни, споделените усмивки, радостта от слънцето, любовта и всяко едно клише, което би ни направило щастливи.

За другото лице на Коледа…

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s