Красив Майстор в модерно време

Хиляди фенове чакат с нетърпение седмицата на модата и следят за последните колекции на редица дизайнери. Една огромна мултимилиардна индустрия бълва нови и нови продукти, за които потребителите стоят на опашка. Въпрос на престиж е да притежаваш тази или онази марка. Това е гигант, който смачква малките производители или ги кара да се задъхват в неравна битка. Но макар и да живеем във века на бързите технологии и смели маркетингови решения, то все още има хора, запазили духа на старите майстори. За тях е важен всеки един детайл да е минал през ръцете им, да са усетили материята и да са оставили парченце любов от себе си в крайния продукт. Тези хора променят правилата и не се съобразяват с колелото на фабричната мелачка.

Говоря си с много красиво момиче, с огромни сини очи и с по-загадъчна усмивка от тази на Мона Лиза. Тя е от онези магически майстори, носещи искрата. Казва се Веселина Мичева, за приятелите Веси. Има собствена марка чанти, които изработва ръчно. Подредила ги е в прекрасен моден оазис, в който предлага и други стоки на български дизайнери. Тя работи с плетива, кожа, дърво и прави всичко с ръцете си. А всяко едно от произведенията си, показва с грацията на професионален модел. Искам да разбера какво мотивира една млада жена да създава изкуство и мода.

А: Веси, разкажи ми как и кога се запали по модата?

В: Всъщност още си пазя едни скицници от детството, когато по цял ден рисувах рокли и не само. Реално още тогава вярвах, че ще стана дизайнер един ден. В последствие след като завърших университет, нямах ясна идея с какво искам да се занимавам. Трябваше да мине един период, през който търсих себе си и един ден в случаен разговор с най-добрата ми приятелка, която живее на другия край на Европа решихме, че искаме да създадем място в което да покажем своето виждане за мода и стил и така се появи OneWhiteShop – малък магазин във Варна за дрехи и аксесоари на български творци и подбрани вносни артикули. В последствие доразвих идеята сама и вече почти три години се грижа за магазинчето. Постепенно се появи и  желанието да правя нещо с ръцете и сърцето си и така стартирах бранда си за чанти и аксесоари Wanderlust.

А: Какви неща изработваш?

В: Първо започнах със зимни плетени шалчета, ей така на шега, ровейки се в Pinterest реших, че ще се науча да плета и го направих без много да му мисля. Шалчетата пуснах в магазина си и много бързо се харесаха и добиха популярност, аз пък придобих увереност и така се появиха и чантите, като внезапна муза, но и с цяла концепция зад тях. За тази година и половина от както съществува Wanderlust, минавах през различни музи и от всяка една излизаше нещо ново – от кожени аксесоари, през килимчета до тъкани пана за стена. Но голямата ми страст си останаха чантите!

А: Какво те вдъхновява да създаваш нови модели?

В: Може да ме вдъхнови буквално всичко. Не винаги обаче вдъхновението ме намира и тогава се налага да го търся. В такива моменти най-често прибягвам до любимите си Интернет пространства, а те не са никак малко.

А: Как би определила собствения си стил?

В: Обичам да е различен. Вярвам, че с дрехите и отношението си към тях може да се изразиш и да покажеш всъщност колко цветен си отвътре. Освен това гамата от усещания и настроения, които могат да ти дадат различните стилове е много  приятна. Не харесвам рамкирането и често смесвам дори леко противоречиви стилистики. Все пак си имам най-любим стил и това е бохото – може би защото в него има буквално всичко.

23215718_1804119656326902_4993943582391637437_o

А: Чантите или дрехите са по голямата ти страст?

В: Като творец твърдо чантите, а като потребител дрехите. Истината е, че когато се влюбя в някоя чанта почти не я свалям от рамото си и така до следващата. С дрехите предпочитам разнообразието.

А: Клиентите онлайн ли предпочитат да пазаруват или на място?

В: Честно казано, ако магазинът ми беше в столицата отговорът ми може би щеше да е друг, но в момента повече от 90% от чантите Wanderlust заминават за София за момичета, които са ги поръчали онлайн.

А: Трудно ли е да си модерен майстор в наше време?

В: Не, когато имаш достатъчно информация и я смесиш със собствения си усет и виждане. Често виждам страхотни автори, които правят много красиви неща, но сякаш не са в крак с времето в което живеем. Светът се променя и потребителите стават все по-взискателни и им правят впечатление дори най-малките детайли. Пък и постоянното развитие е огромна движеща сила. И въпреки, че много хора отричат модата и влиянието й в различните аспекти – аз я харесвам, приветствам и дори й се радвам.

22256833_1766211656784369_7730533481725657519_o

А: Мислиш ли че има възраждане на ръчно изработените вещи?

В: Да и всъщност това е световна тенденция. Мисля че хората в един момент се пренаситиха от големите вериги, реклами и целия конвейер покрай тях и обърнаха внимание на малките производители и предметите които са направени с ръце и от сърце. А техния смисъл и стойност са съвсем различни.

В България за момента тази тенденция е концентрирана в по-големите градове и предимно в София. Една от причините е икономическа, но има и други като начин на мислене, манталитет и култура.

А: Азиатските сайтове ли печелят битката за клиента или бг производителя, по твои наблюдения?

В: И двете се развиват с голяма сила, но сред различни сегменти от потребителите. След като доста години нямаше много и качествени български производители, нещата вече се променят в положителна посока и дори все още да не печелят битката, вярвам, че скоро ще се случи. Има много примери особено в модата, които доказват, че клиентът все повече залага на качеството в съчетание с успешен брандинг и маркетинг, които вече доста български производители могат да му дадат.

13938211_521931951345903_946127803550042001_o

А: Рокля или панталон?

В: И рокля и панталон, може и в комбинация.

А: От кого се учиш?

В: В днешно време може да се научиш на буквално всичко от Интернет. Аз самата се научих  да плета от You Tube или пък да обработвам снимки от различни сайтове. В последните си проекти се уча главно от грешките си, понеже започнах да работя с различни материали като дърво, кожа, плетиво и най-сигурния за мен начин да се научиш, е като пробваш различни варианти докато не стигнеш до верния.

А: Ти си много успешен модел на своята марка и в тази връзка харесва ли ти позирането?

В: Моя приятелка – любител фотограф ме научи да позирам и с нея сме правили страхотни арт проекти заедно. Когато обаче трябваше да го правя за работата си  – в началото постоянно изрязвах лицето си от снимките и не исках да ме виждат хората. С времето ми мина и вече нямам проблеми – насочиш ли фотоапарат към мен почти винаги заставам в поза за снимка.

А: Имаш ли други хобита?

В: Напоследък не ми остава време за много странични хобита, тъй като повечето ги обвързвам с работата. Но нещо, което ме откъсва и пречиства това са танците в The Center. Цялата атмосфера там ми действа много вдъхновяващо и ми доставя голямо щастие.

18879856_671609083044855_4973843773440306346_o

А: Къде се виждаш след няколко години?

В: Иска ми се да продължавам да вярвам в това което правя, да го развивам и да ми носи още повече удовлетворение.

А: Какво не те попитах?

В: Много ми харесаха въпросите ти и с голямо удоволствие им отговарях, а каквото не ме попита ще оставим за следващия път 😉

 

Две прекрасни актриси отговарят 🙂

http://www.lifebites.bg/veselina-micheva/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s