Кристиан Диор: това е класа и стил

Годината е 1905-та. 20-ти век е поставил началото си. Индустриалната революция е в разцвета си. Политиката бошува като море сред буря. Все повече хора имат достъп до образование. Светът прави крачка след крачка към по светли дни, преди да се препъне в поредната война. В тези вълнуващи времена за пръв път проплаква бебето Кристиaн Диор.

Денят е 21-ви януари, а държавата Франция. Той е от късметлиите родени в богато семейство. Баща му Александър е заможен производител на торове, а майка му Морис е домакиня, която се грижи за пет деца. Част от детството на Кристиан минава в прекрасна нормандска вила, чийто цветя са гордост за семейството. Момчето обожавало да планира заедно с майка си оформлението на градината. По късно тази му страст към цветята, се отразява във формите на дрехите, които твори. garden1_1453251cРомантичната му душа си създава точно определена представа за това как трябва да изглежда жената. Този пример е посаден в съзнанието му от Морис и нейните приятелки, които се събирали да пият чай, облечени с разкошни вталени рокли, подчертаващи малка талия над големи поли.

Рисуването е това, което го прави щастлив, но като всеки мъжки наследник в онези времена, Кристиан е пратен в училище по политически науки. Лекциите обаче не са приоритет за артиста в него. И вместо да прекарва времето си в учебната аудитория, той предпочита скамейките на Лувъра, Музея на декоративните изкуства и компанията на импресионисти. А в нощите си измисля костюми за свои приятели, които се забавлявали в Парижките кабарета. Бохемският живот привлича младия Диор неудържимо. Изкуството било страстта, която владеела сърцето му и съвсем естествено в един момент  прекъсва образованието си. Баща му е дълбоко разочарован. Той не приема идеята на сина си да прави галерия, но виждайки колко е решителен, все пак се пречупва. Но заявява, че не иска името му да се споменава никъде.

И така през 1928г. Кристиан, заедно със свой приятел отваря галерия “Jacques Bonjean”. За кратко тя става дом за произведения на Салвадор Дали, Кокто, Пикасо и много други. Хората на изкуството са част от ежедневието на Диор и го правели щастлив. Но не за дълго. Започва сериозна икономическа криза, която се отразява на пазара.

Christian-Dior1

Случват се нещастия и в дома му. Майка му и брат му умират, а това съсипва баща му. Семейният бизнес рухва, заедно с мечтите за галерията. Следват пет трудни години. За да изкарва прехраната си Кристиан рисува скици и ги продава за дребни центове. Този талант му спечелва работно място като илюстратор в списание Figaro, а няколко години по късно става асистент на видния тогава моделиер Робер Пиге. Но само след година започва Втората световна война и младежът заминава за Южна Франция да служи на родината до 1942г., когато се завръща към живота на цивилен.

След известно лутане Диор е нает в модната къща на Люсиен Лелонг, където се издига до главен дизайнер. В тези смутни времена, за да оцелеят модистите обличали съпругите на офицерите, без значение дали са французи или германци. Краят на войната бил посрещнат с облекчение, но на икономиката е нанесен силен удар.christian-dior-(2)-292365-500x0

Изминалото десетилетие научило Кристиан Диор да се бори и да търси възможности. Случайна среща с гледачка му предсказва точно бъдещето, макар че тогава посреща с насмешка пророкуването: „Ще се озовете съвсем без пари, но жените ще бъдат ваши благодетелки и ще ви донесат успех.” Тези неясни думи, вече намирали реализация. Голямата промяна идва в лицето на Марсел Бусак. Богатият индустриалец иска да инвестира в нов бизнес. Модата му изглежда апетитна хапка на фона на царящия хаос. Но не е сигурен кого да назначи за главен моделиер, докато Диор сам не предлага себе си. И макар за момента да изглежда рисковано, това решение се оказва правилно.

Заедно те основават House of Dior. На 12.02.1947г. е представена първата колекция на талантливия дизайнер. Тя носи името Corolle (венчелистче), но главния редактор на Harper’s Bazaar- Сноу и’ дава името New Look. Тази линия печели за клиенти на французина филмови звезди и знаменитости. Самата Марлене Дитрих изисквала от режисьора си Алфред Хичкок, да работи именно с Диор за костюмите си във филма Сценична трескa.

В своите модели Кристиан залага на женствения образ, като използва бюстиета, корсети и дълги поли. Получaва не малко обвинения, че разхищава твърде много плат, за тежките икономически години, но той удържа идеите си и се доверява на преценката си. Тази идеология следва и в следващите си колекции. Негови асистенти по това време са двама младежи, за чието бъдеще също щяло да се говори много, а именно Ив Сен Лоран и Пиер Карден.

Обграден от таланти, Диор развива бизнеса с шеметна скорост. Благодарение на Жак Руе, неговия финансов директор, модната къща стъпва на Пето Авеню в Ню Йорк.

70-years_width_1400

Актриси, балерини, кралски особи искат да бъдат клиенти на дизайнера. Интересите му се развиват. Той пише няколко книги и търси нови поприща за изява. Следва представяне на парфюма Miss Dior и лицензиране на марката му- нещо небивало до тогава. Успехът става част от ежедневието на Кристиан, който е желан гост за всички светски събития. Междувременно личният му живот в по голямата си част е загадка. Не са тайна увлеченията му по мъже, но връзките не са нещо, с което парадира. Пред него се очертавало бляскаво бъдеще, което обаче по лошо стечение на обстоятелствата приключва твърде ненадейно. Само на 52 години Диор умира по време на почивка. Инфаркт, злополука- слуховете са много. А истината си остава неразкрита, но подплатена с много пикантерии.

Изложби, награди, филми- Кристиан Диор е почетен по много начини, а името е запазена марка за стил и до сега. Макар да е жалко, че човек като него не е имал още малко време, за да ни остави още от себе си и таланта си.

Историята на модната къща след това е бурна, но все така успешна. Към днешна дата тя е собственост на французина Бернард Арно и е част от империята LVMH, в която влизат Louis Vuitton, Bulgari, Fendi, Kenzo, Givanchy и много други.

Вижте историята на Ив Сен Лоран

И коя е Нина Ричи

http://www.lifebites.bg/christian-dior/

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s